Surprize-surprize de la Windows 7 Mobile

97

 

Chiar daca noua versiune de Windows Mobile este de departe cea mai buna scoasa pe piata de Microsoft, atat utilizatorii, cat si dezvoltatorii vor avea parte de cateva surprize. Pe de-o parte sistemul va fi suportat de prea putine telefoane, pe de alta parte toate aplicatiile disponibile pe Windows 6 (sau mai vechi) nu vor putea rula pe noul sistem de operare.

 

Cu numai o saptamana inainte de inceperea evenimentului MIX 2010 la Las Vegas, unde Windows Mobile 7 va incapea pe mana testerilor specializati, surse din interiorul companiei Microsoft divulga o serie de “nereguli” ale noului sistem de operare pentru telefoanele mobile. Am pus nereguli in ghilimele pentru ca este vorba de mai multe inconveninete, atat pentru utilizator cat si pentru cei care creaza aplicatii pentru sistemul de operare Windows Mobile.


Astfel, compania a dezvaluit abia acum faptul ca noul sistem de operare nu va putea rula aplicatii deja existente pentru alte versiuni de Windows Mobile. Acest lucru i-a enervat la culme atat pe dezvoltatori, cat si pe utilizatori.


“Am lucrat doi ani de zile la a crea o aplicatie perfecta pentru Windows Mobile ca sa vad acum cum munca mea se naruie. Daca am fi primit acces la kit-ul pentru developeri al noului W7 Mobile in urma cu cateva luni am fi putut sa refacem aplictia”, explica Morgan DeRossi, un tanar american care se ocupa cu dezvoltarea diverselor aplicatii pentru mai multe sisteme de dezvoltare mobile. DeRossi considera ca aplicatiile sale pentru WM7 vor ajunge pe telefoanele utilizatorilor abia dupa jumatate anului.

“Pentru noi costul de a face un sistem de operare bun sa fie excelent a fost sa ne rupem in totalitate de trecut”, explica pe blogul sau Charlie Kindle, unul dintre directorii executivi ai Microsoft. Kindle explica ca in ultimul an specialistii Microsoft au fost in stransa legatura cu peste 100 de developeri si acestia si-au exprimat in repetate randuri dorinta ca Windows Mobile sa-si schimbe arhitectura si sa permita utilizatorilor sa fie mai creativi.


“Am inteles ca dezvoltatorii isi doresc sa creeze aplicatii atragatoare si jocuri captivante care sa fie pe placul utilizatorului, sa aiba la indemana mai multe aplicatii care sa inlesneasca productivitatea si sa aiba in buzunar mai mult decat un telefon”, explica Kindle pe blogul sau. Specialistul companiei spune ca pentru aceste lucruri s-au impus mai multe schimbari in arhitectura platformei si pentru a asigura buna sa functionare totul a pornit de la zero.


In ciuda faptului ca Charlie Kindle nu o recunoaste pe blog, Microsoft nu reinventeaza roata ci aplica aceleasi principii pe care le-a aplicat si Apple cand a gandit iPhone-ul. Astfel, utilizatorul care va avea Windows 7 va putea sa-si personalizeze telefonul dupa bunul plac cumparand sau descarcand gratuit aplicatii de toate felurile sau jocuri. Pasul cel mai important este ca Microsoft va lucra foarte mult si cu dezvoltatori externi pentru a crea un magazin de aplicatii cu multe optiuni pentru utilizatorul final. De aici atat compania, cat si dezvoltatorul vor avea de castigat. Din pacate, in aceasta relatie, Microsoft a calcat pe bec de la inceput neoferind kit-ul pentru developeri cu mai mult timp in avans pentru ca acestia sa poata incepe sa lucreze cu el si sa creeze aplicatii noi sau sa adapteze aplicatii deja existente pentru noul W7 Mobile.


Cealalata problema ridicata de utilizatori a fost imposibilitatea realizarii unui upgrade de la o versiune Windows Mobile 6.x la noul WM7. Oficialii Microsoft au explicat ca si acest lucrur se datoreaza tot faptului ca au realizat o noua platforma si ca arhitectura acesteia nu ar mai fi compatibila cu hardware-ul pe care ruleaza Windows 7. Acesta este un alt mister intrucat nici Microsoft, nici unul dintre producatorii de telefoane cu Windows Mobile nu au suflat vreun cuvant despre caracteristicile tehnice ale telefoanelor pe care va rula Windows Mobile 7. Face exceptie terminalul Windows Phone 7.