Surpriză de proporţii! Microsoft se alătură Fundaţiei Linux

29

Microsoft şi Linux au fost şi încă mai sunt direct concurenţi pe piaţa de PC-uri. Pe partea de dispozitive mobile, Linux-ul contează mai mult. Android se trage direct din Linux. Microsoft a văzut în ultimii ani că este mai bine să ai o platformă deschisă, aşa cum este Linux, iar compania din Redmond s-a deschis aproape complet.

 

A introdus Ubuntu in Windows 10, a adus SQL Server pe Linux, a deschis chiar câteva părţi esenţiale din platforma .NET, a încheiat parteneriat cu Red Hat, SUSE şi alţii. Microsoft a devenit în doar 2 ani, unul dintre cei mai mari contributori ai universului open-source. A contribuit inclusiv la unele proiecte derulate de Linux Foundation precum Node.js, OpenDaylight sau Ope API Initiative.

 

Deşi a făcut toate acestea, puţină lume se aştepta ca Microsoft să adere, oficial la Fundaţia Linux. Microsoft şi Linux sunt cunoscute ca fiind rivale din era PC-urilor, în care Linux a încercat să se lupte, fără succes de cele mai multe ori, cu compania înfiinţată de Bill Gates.

 

Fundaţia Linux nu este, însă, la primul nume mare care i se alătură. Vorbim de IBM, Intel, NEC, Oracle, Qualcomm, Samsung, Cisco, Fujitsu, Huawei, HPE, Google, Facebook. Ultimele două companii sunt la categoria sponsori Gold, iar celelelalte sunt la categorie Platinum şi plătesc circa 500.000 de dolari pe an pentru acest rang.

 

Nu este un semn că Microsoft cedează în faţa Linux, ci mai degrabă o maturizare a viziunii companiei din Redmond, că o platformă se poate dezvolta mult mai repede cu cât sunt mai mulţi contribuitori. Android-ul este cel mai bun exemplu. Plus că este susţinută de cele mai multe şi cele mai mari companii din lume şi este prezent pe 85% din dispozitivele din întreaga lume.

 

Πηγή: techcrunch