SUA ar putea cere ajutor Chinei pentru rezolvarea scandalului de hacking cu Coreea de Nord

21

SUA este rezervata cu privire la ancheta colaborativa pe care Coreea de Nord a propus-o pentru analizarea atacului cibernetic asupra Sony. Totusi, se pare ca administratia Obama a luat legatura cu guvernul chinez si a cerut ajutor “pentru blocarea posibilitatii ca atacuri cibernetice viitoare sa mai poata fi produse de Coreea de Nord”.

 

Aceasta initiativa este oarecum surprinzatoare daca luam in calcul faptul ca Statele Unite au acuzat in mai multe randuri guvernul chinez de atacuri cibernetice (inclusiv un atac recent asupra Serviciului Postal American). Chiar si asa, China este principalul distribuitor de internet in Coreea de Nord, iar SUA nu crede ca autoritatile chineze au avut vreun amestec in cazul atacului asupra Sony. Potrivit celor de la New York Times, guvernul SUA priveste aceasta posibilitate de colaborare drept “o sansa de a stabili reguli de conduita pentru un comportament acceptabil in spatiul digital”. Deocamdata, China nu a luat nicio pozitie publica in legatura cu acest subiect.

 

Barack Obama a sustinut ca raspunsul la atacul Sony va fi unui “proportional”, insa nu a dat detalii, lucru care a generat multe intrebari din partea specialistilor. Se pare ca un raport al Casei Albe ar mentiona noi restrictii economice, dar si “operatiuni informative” asupra populatiei nord-coreene.

 

Asadar, se pare ca SUA planuieste si ea un atac cibernetic asupra bazelor militare din Coreea de Nord. Totusi, New York Times mai noteaza ca cei de la Casa Alba au refuzat ideea ca se va face “o actiune demonstrativa” in spatiul cibernetic, ca urmarea a hackingului Sony.

 

Πηγή: The Verge