STUDIU: Oamenii nu inteleg si nu folosesc portofelele digitale

14

Portofelele digitale, oferite de companii precum Square, VISA, MasterCard sau Google, au o mare problema de perceptie, arata un nou studiu relizat de compania de cercetare a pietei ComScore. 

Vazut de multi ca viitorul platilor, portofelul digital ramane deocamdata in mare parte neatins si neinteles. Aproape jumatate dintre americani (49%) nu stiu ca exista si alte modalitati digitale de plata in afara de PayPal, arata studiul. Doar 12% dintre consumatorii americani au folosit aplicatii (nu neaparat pentru a face plati cu ele) precum Google Wallet, MasterCard PayPass Wallet sau Square Wallet

ComScore a publicat aceste cifre dupa ce a analizat datele a doua sondaje privind utilizarea internetului realizate in SUA pe un esantion de un milion de persoane. 

Analiza arata ca principalul obstacol in calea adoptiei portofelelor digitale il reprezinta teama oamenilor ca telefonul sau identitatea le-ar putea fi furate. 

Viitorul ar putea insa aduce schimbari majore de perceptie. Jumatate dintre cei chestionati au spus ca sunt dispusi sa faca plati prin intermediul telefonului mobil, iar 62% au declarat ca portofelul digital este o tehnologie folositoare. Mai mult, potrivit unui studiu publicat de Pew Research Center in 2012, platile mobile vor inlocui, pana in anul 2020, cartile de credit si banii cash. 

Se va intampla si in Romania pana in 2020? Antonio Eram, fondatorul Netopia System, furnizor de top de solutii de plata electronice, mi-a explicat, intr-un interviu pe care mi l-a acordat in urma cu cateva luni, de ce este putin probabil acest lucru:

Gandeste-te ca un card este, de fapt, doar un obiect care iti da impresia de apropiere de banii tai. Nu e nimic mai mult. Au construit cardul din mai multe motive. Unul din acestea era nevoia oamenilor de a avea ceva in mana care sa le spuna ‘banii mei, banca mea’.

Cred ca problema nu este sa se treaca la telefoane mobile, ci sa se renunte la portofel. Majoritatea au niste chestii din piele, burdusite cu tot felul de lucruri, pozele imense ale copiilor, ale sotiei, bunicii etc. Era in Seinfield George Constanza care avea un portofel din ala ca o caramida si mai punea in el si la un moment dat se desface… Deci cred ca renuntarea la portofel este mai grea. Cred ca daca ii facem pe oameni sa renunte la portofel, putem trece la plata cu telefonul sau cu un breloc agatat la chei.