Studiu: Muzica influenteaza gustul preparatelor culinare

16

In loc de a folosi sarea si piperul pentru a da gust preparatelor culinare, Profesorul Charles Spence de la Universitatea din Oxford, un pionier in psihologia experimentala, propune asezonarea sonica a mancarurilor cu specific internațional. Acesta a ajuns la concluzia ca opera, flamenco sau chiar muzica techno germana pot imbunatati perceptia gustului.

 

La testele senzoriale desfasurate in Sony Multi-Room Sonic Wonderland au participat 50 de membri din sase tari europene. Experimentele au urmarit confirmarea teoriei asezonarii sonice a preparatelor culinare cu muzica locala. Participantii au confirmat faptul ca mancarea frantuzeasca are un gust mai bun atunci cand pe fundalul sonor ruleaza un cantec francez la acordeon, in timp ce muzica lui Puccini a imbunatatit gustul pastelor italienesti. Experimentele au evidentiat rezultate similare in cazul preparatelor nemtesti, spaniole si grecesti.

 

Cercetarile au mai evidentiat ca muzica clasica ne poate da senzatia ca vinul pe care il bem este mai scump, ca muzica lenta poate duce la un gust mai persistent, in timp ce muzica alerta duce la o scurtare a experientei gustative. Nu in ultimul rand, cu cat va place mai mult muzica, cu atat mai mult veti aprecia gustul preparatelor pe care le incercati – acesta fiind un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul perceptiei despre muzica asupra perceptiei despre mancare si bautura.