Studiu: Aplicatiile de chat au depasit pentru prima data SMS-urile ca volum

12

Aplicatiile de mesagerie au depasit pentru prima data in istorie numarul mesajelor transmise prin infrastructura SMS, potrivit companiei de analiza Informa.

Astfel, in 2012 au fost trimise zilnic 19 miliarde de mesaje prin acestea in intreaga lume, in timp ce mesajele-text au fost 17,6 miliarde.

Pentru 2014, estimarile sunt si mai contrastante: 21 de miliarde de SMS-uri versus 50 de miliarde de mesaje trimise prin aplicatiile de chat.

WhatsApp, MessageMe, Kik, Viber iMessage, BlackBerry Messenger ori rivalii asiatici precum WeChat, KakaoTalk si LINE au deja sute de milioane de utilizatori si ameninta atat veniturile operatorilor telecom, cat si retelele sociale deja stabilite, precum Facebook si Twitter.

Ce inseamna acest lucru? Precum se vede, pe termen scurt, numarul SMS-urilor va creste. Insa asta nu inseamna ca operatorii telecom trebuie sa se culce pe o ureche.

Si asta pentru ca aplicatiile de chat revolutioneaza domeniul si inlocuiesc SMS-urile in acelasi mod in care Skype a ingropat telefonia fixa: potrivit firmei de analiza TeleGeography prin Skype se realizeaza o treime din convorbirile globale de telefonie.

Un utilizator de astfel de aplicatii de chat trimite 32,6 mesaje pe zi in medie, pe cand un utilizator de SMS doar 5 pe zi. Motivul: pentru ca aceste aplicatii sunt in general gratis, astfel ca utilizatorii platesc doar abonamentul de date. In plus, de regula, la munca sau acasa exista deja retele WiFi la care se conecteaza tot gratis, ca si in multe baruri.

Astfel, putem deduce ca, de fapt, fiecare astfel de mesaj este un SMS “pierdut” pentru operatori. Si acesta este si motivul pentru care o serie de operatori si-au lansat recent propriile aplicatii de chat. Orange a lansat recent aplicatia Libon, pentru Android si iOS.

Πηγή: GigaOM