Studentii romani se remarca la Google Summer of Code

25

Romania este una dintre tarile cele mai bine reprezentate tari in Google Summer of Code (GSoC), un program care isi propune sa incurajeze implicarea studentilor din toata lumea in dezvoltarea de software open-source. De la prima editie, in 2005, si pana in prezent, un numar de 234 de studenti romani au participat in GSoC, scriind peste 700.000 de linii de cod.

 

Aproape jumatate dintre acestia – 100 de studenti – au studiat sau studiaza la Universitatea Politehnica din Bucuresti, institutia academica fiind pe locul secund ca numar de studenti acceptati dintre toate universitatile participante la GSoC. In editia de anul acesta, 42 de studenti au fost acceptati din Romania, 25 dintre ei fiind de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

 

Anul viitor, Google va organiza a zecea editie a Google Summer of Code (GSoC). Pentru a marca aceasta aniversare si participarea activa a studentilor din Romania, Google a organizat evenimentul „10 ani de Google Summer of Code”, desfasurat pe 21 noiembrie la Universitatea Politehnica si la care au participat ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Știintifica si Dezvoltare Tehnologica – Mihnea Costoiu, presedintele Senatului Universitatii Politehnice – Ecaterina Andronescu, decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare – Adina Magda Florea, Country Manager Google Romania – Dan Bulucea, directorul programului Google Summer of Code – Carol Smith, studenti care au participat la Google Summer of Code si studenti care doresc sa afle mai multe despre acest program.

 

In editia 2014, Google va face lucrurile putin diferit pentru a marca al zecelea an de Google Summer of Code: studentii acceptati in program vor primi burse a caror valoare va fi cu 10% mai mare decat in anii anteriori – 5500 USD, numarul de studenti acceptati in program va creste cu 10%, iar in programul din 2014 vor participa inca 10 organizatii.

 

Acestea sunt doar cele mai importante noutati ale GSoC 2014. „In mod traditional, fiecare editie Google Summer of Code atrage peste 150 de organizatii partenere si mai mult de 1000 de studenti, pentru a crea milioane de linii de cod open source. Ne-am propus ca editia 2014 sa fie cea mai spectaculoasa de pana acum din punct de vedere al numarului de participanti, impact, promovare, deplasari, valoare a burselor”, a declarat Carol Smith, Program Manager Google Summer of Code.

 

Startul celei de a zecea editie a Google Summer of Code se va da in februarie 2014 si se va incheia in august. In prima parte, Google va selecta organizatiile care vor participa la GSoC 2014, carora studentii le vor prezenta proiectele cu care s-au inscris. In urma selectiei facute de organizatii, studentii acceptati isi vor cunoaste mentorii, care le vor ghida activitatea pe parcursul GSoC. Programarea efectiva va incepe la finalul lunii mai, iar termenul limita pentru evaluarea proiectelor realizate de studenti este finalul luni august 2014.