StarTech Team deschide un centru pentru combaterea atacurilor ransomware

- Adrian Ungureanu
164

Atacurile de tip ransomware au crescut foarte mult în ultimul an, fiind unele dintre cele mai periculoase amenințări cibernetice la ora actuală. În acest context, compania românească, StarTech Team anunță deschiderea unui centru de asistenţă pentru combaterea atacurilor de tip ransomware dedicat companiilor româneşti şi înfiinţează şi o linie telefonică dedicată în acest sens.

„Până în acest moment, niciun client StarTech Team nu a fost afectat de virusul WannaCry și dorim să ne folosim experienţa de până acum pentru a proteja mai multe companii din România, chiar dacă nu sunt clienţi StarTech Team. Astfel, ajutăm companiile din România şi limităm propagarea virusului”, a declarat, într-un comunicat remis redacțeii, Bogdan Tudor, CEO StarTech Team.

Astfel, managerii companiilor au la dispoziţie o linie telefonică dedicată, disponibilă 24/7, putând apela numărul 0372 400 618 (apel cu tarif normal), şi adresa de email sos@startechteam.ro unde pot solicita informaţii despre cum se pot proteja împotriva atacurilor cibernetice.

De asemenea, pentru a limita șansele de infectare cu virusul WannaCry și cu noul virus Uiwex, StarTech Team recomandă ca utilizatorii să urmeze cinci paşi pentru a fi protejaţi:

1. Actualizarea sistemului de operare
StarTech Team recomandă instalarea fix-ului Microsoft – MS17-010 cât mai repede. După instalare, este necesară restartarea calculatorului. În mod normal, aplicarea update-ului și activarea firewall-ului din Windows va proteja un utilizator simplu de vulnerabilități.

2. Educarea utilizatorilor
Deşi WannaCry poate infecta calculatoarele fără a fi nevoie de o accesare a utilizatorilor, cele mai multe atacuri păcălesc angajaţii prin metoda de atac phishing „spray-‘n’-pray” ceea implică infectarea utilizatorilor prin atașamentele virusate ale e-mail-urilor sau prin accesarea diverselor link-uri. Hackerii pot ademeni viitoarele victime să dea click pe un URL, ca mai apoi virusul să intre în calculator.

Pentru că virușii ransomware atacă zilnic utilizatorii de internet, companiile sau furnizorii de servicii, orice individ sau organizație ar trebui să înveţe despre atacuri şi cum pot fi evitate. În acest scop, utilizatorii de internet pot accesa platforma www.sigurantapenet.ro din care pot obţine informaţii despre cum se pot proteja împotriva fraudelor informatice.

3. BACKUP. ACUM!
Este recomandată efectuarea unui backup pentru ca utilizatorii să fie protejaţi împotriva criptării datelor. Un simplu back-up în computer nu este însă suficient. Conectarea fizică a device-ului pe care se va face back-up-ul, va permite ransomware-ului să cripteze arhiva. Astfel, stocarea back-up-urilor într-un cloud securizat reprezintă o soluție viabilă în combaterea ransomware-ului.

4. Nu plătiți suma de răscumpărare!
Această regulă este destul de simplă – nu există garanția că hackerii vă vor permite accesul la datele criptate, chiar dacă au primit banii. În plus, utilizatorii vor intra în categoria de buni-platnici și pot deveni ținta mai multor atacuri cibernetice.

5. Instalați un antivirus
Este recomandată folosirea unei aplicații antivirus, și scanarea computer-ului, chiar dacă este doar pentru o perioadă de probă. Chiar dacă virusul va trece de antivirus în primă instanţă, șansele sunt destul de mari ca antivirusul să se actualizeze automat și să deviruseze sistemul.