Spaniolii renunta la telefoanele mobile. Telefonica si Vodafone sunt cele mai afectate

22

Un sfert de million de spanioli au renuntat la telefoanele mobile in luna septembrie, iar operatorii Telefonica si Vodafone au resimtit cea mai mare parte a acestor decizii luate de consumatorii afectati de recesiune.

Numarul conexiunilor de telefonie mobile a scazut la 242.000 in luna septembrie, anunta Autoritatea de Reglementare in sectorul telecomunicatiilor din Spania, tara cu cea mai ridicata rata a somajului din zona euro (25,5%). Aceasta este a opta luna consecutiva de declin inregistrata in Spania. In august, au fost anulate 226.000 de conexiuni, iar in aprilie s-a inregistrat un record de 380.000 de conexiuni retrase.

Cele doua companii de telefonie mobile, Movistar (Telefonica) si Vodafone, au redus tarifele, iar mare parte dintre clienti s-au mutat la companiile mai mici, precum Yoigo, care ofera tarife mai bune. La Movistar, 254.000 de clienti au renuntat la conexiuni, iar numarul clientilor Vodafone a scazut la 178.000. Yoiga, in inschimb, a atras 40.000 de noi clienti, iar Orange Telecom 25.000 de utilizatori.

Ambii operatori de telefonie mobile, Vodafone si Telefonica, au folosit piata din Spania pentru a testa eliminarea subventiilor la smartphone-uri. Insa Vodafone, a anuntat saptamana trecuta ca va reintroduce subventiile, iar Telefonica a ramas singurul jucator de pe piata care nu ofera clientilor telefoane la preturi reduse.

Telefonica reprezinta cea mai mare companie de telecomunicatii din Europa. Operatorul a lansat, luna trecuta, pachetul “Fusion”, care ofera servicii de telefonie fixa si mobile, Internet si televiziune, pentru a lupta cumva cu rivalii de pe piata.

Sursa: Reuters