Serpii cu clopotei sunt sursa de inspiratie pentru roboti [video]

33

Abilitatea serpilor de a se deplasa pe aproape orice teren a inspirat cercetatorii sa le studieze comportamentul si agilitatea pentru a crea masinarii care sa le imite miscarile. De data aceasta, Universitatea Carnegie Mellon a lucrat la dezvoltarea unor serbi robotizati care, deocamdata, imita miscarea laterala a serpilor, putand sa urce pe pante inclinate pana la 20 de grade.

 

Scopul este de a folosi astfel de roboti in misiuni de recuperare sau ce cercetare in care nu sunt suficiente masinariile deja create. Intr-o cladire demolata sau intr-o centrala nucleara mai degraba se pot infiltra niste roboti-serpi decat un robot cu roti.

 

Cercetatorii s-au axat pe serpii de nisip din desertul Arizona, ca caror miscare laterala ii ajuta sa urce dune de nisip. Cu ajutorul unor camere video, cercetatorii au incercat sa descopere cum acesti serpi isi folosesc corpul pentru deplasare, iar rezultatele observarii le-au aplicat pe un sarbe robotizat, insa deocamdata acesta nu a reusit sa creeze valurile de greutate pe care serpii le folosesc cand fac contact cu suprafata granulara a nisipului.

 

Sarpele robot a fost construit dintr-o serie de 17 conexiuni de aluminiu, masurand aproximativ 94cm in lungime si 5cm in diametru, in interiorul caruia se gasesc un motor, un computer, senzori si alte elemente electronice. Daca la inceput, robotul abia putea sa urce pante inclinate la 10 grade, acum s-a ajuns la 20 de grade, fiind in continua perfectionare.

 

Πηγή: engadget