Șefii Qualcomm fac un pas în spate în disputa cu Apple și speră că se vor împăca

- Adrian Ungureanu
370

Qualcomm da primele semne de slăbiciune în disputa legală împotriva celor de la Apple, legate de încălcarea unor patente sau de plata redevențelor pe care Qualcomm și le cere, dar pe care Apple le consideră exagerate.

Qualcomm s-a arătat determinată să-și câștige drepturile prin tribunale, Apple le-a răspuns cu propriile acuzații juridice și le-a cerut să dovedească faptul că Apple le încalcă patentele sau dacă nu-și respectă obligațiile contractuale.

Apple a câștigat deja o rundă importantă într-un tribunal din SUA împotriva celor de la Qualcomm. Între timp, Qualcomm a aflat că este amendată și în Taiwan de autoritățile locale pentru încălcarea legislației privind concurența, cu aproximativ 773 de milioane de dolari. Ulterior mai primise amenzi în China de 957 de milioane de dolari și de circa 910 milioane de dolari în Coreea de Sud.

Cum lucrurile merg împotriva lor, cei de la Qualcomm par să fie primii care fac un pas înapoi și speră să-și rezolve disputele cu cei de la Apple în afara sălilor de judecată.

Steve Mollenkopf, CEO-ul Qualcomm, a declarat într-un interviu recent că într-adevăr sunt ceva diferențe de opinie între cele două companii, dar că ar avea o releație bună din punct de vedere al afacerilor (mi se pare o minciună) și că vor ajunge la un acord privind plata redevențelor.

Acesta a lăsat de înțeles că mingea s-ar afla în curtea celor de la Apple care pot ar trebui să decidă cât vor să plătească pentru utilizarea patentelor sale. Sună ipocrit pentru că de curând Qualcomm a cerut blocarea producției și vânzărilor de iPhone-uri în China. Anterior a solicitase și blocarea importurilor de iPhone-uri în SUA. Așadar, Qualcomm încearcă să blocheze Apple pe două piețe cruciale pentru compania din Cupertino.

Impresia mea este, însă, că producătorul de procesoare pentru dispozitive mobile a ajuns într-un punct din care nu mai are decât două opțiuni, ori merge până la capăt în eforturile lor juridice și să spere la un verdict favorabil, lucru care pare din ce în ce mai puțin plauzibil, ori se împacă acum cu cei de la Apple, înainte ca lucrurile să se înrăutățească. Acum depinde ce răspuns vor avea cei de la Apple. De obicei, în cele mai multe cazuri se ajunge la înțelegeri în afara tribunalelor prin semnarea unor acorduri comerciale, dar cred că Apple nu va trece ușor pentru tentativele Qualcomm de a bloca iPhone-urile în China și SUA.

No posts to display