Samsung va lansa smartphone-uri cu procesoare x64

15

Un director ARM a declarat ca in timpul ultimei intalniri cu reprezentantii Samsung, au fost discutate ultimele detalii despre viitorul procesor Exynos x64 cu arhitectura ARM.

Exynos x64 va echipa smartphone-urile Samsung de anul viitor, cel mai probabil varfurile de gama Galaxy S5 si Galaxy Note 4. Oficialul ARM a mai declarat ca in urmatorii doi ani procesoarele dispozitivelor mobile ar putea chiar depasi pragul 64-bit datorita senzorilor biometrici si a functiilor avansate de recunoastere faciala ce vor necesita o cantitate mai mare de memorie volatila si viteze de transfer mult superioare celor actuale. Acesta a subliniat faptul ca lansarea primelor procesoare 128-bit in 2015 nu reprezinta in momentul de fata un plan concret, ci doar o posibila directie.

Apple a lansat anul acesta iPhone 5S, primul smartphone cu procesor x64 (Apple A7), bazat pe arhitectura ARM v8 si a dovedit in mai multe teste puterea sa de procesare asigurata de doar doua nuclee tactate la 1,3GHz.

Ramane de vazut cum vor exploata dezvoltatorii de aplicatii puterea x64 si daca gadget-urile echipate cu astfel de cipuri vor fi destul de populare in lipsa unui afisaj de mari dimensiuni. Chiar daca multe dispozitive actuale se lauda cu rezolutii 1080p, streaming-ul pe un televizor dezvaluie modelele low-poly si texturile pixelate, iar hardware-ul va fi utilizat eficient abia cand aplicatiile il vor solicita cu adevarat. Benchmark-urile si aplicatiile retelelor sociale nu au nevoie de procesoare x64 si cantitati uriase de RAM, iar utilizarea unui cod in locul recunoasterii faciale taie de pe lista si ultimul argument din pitch-ul ARM.

Πηγή: koreaherald