Samsung Galaxy S4 cu Exynos 5 Octa este proiectat sa triseze in benchmark-uri

16

Samsung isi vinde produsele de top punand accent pe faptul ca acestea se afla in fiecare an pe primul loc in benchmark-uri. Adevaratii entuziasti nu tin cont de pret sau brand si isi aleg dispozitivul tinand cont de un singur criteriu: este numarul 1 in toate banchmark-urile, pe toate website-urile de profil.

In urma unor teste ale celor de la Anandtech, a reiesit ca in anumite benchmark-uri, cipul grafic PowerVR SGX 544MP3 al lui Galaxy S4 I9500 este utilizat la frecventa maxima (533MHz). Aceasta nu ar trebui sa constituie o problema pentru cipset. Procesorul grafic ruleaza la limita maxima admisa, iar Samsung nu a specificat pe nicaieri frecventa GPU-ului. Problema este ca in restul aplicatiilor/jocurilor, frecventa acestuia este blocata la 480MHz si ca boost-ul il primeste doar in anumite benchmark-uri.

Testele sintetice pentru care Galaxy S4 este “optimizat” sunt: AnTuTu, Quadrant, si GLBenchmark 2.5.1. Autorii articolului de pe Anandtech au observat ca telefonul se comporta normal (GPU la 480MHz) in GFXBench 2.7.0 si au realizat un test comparativ.

samsung_galaxy_s4_boost_cheat

Cum cele de mai sus au fost confirmate doar cu ajutorul testelor si ar putea fi considerate evenimente aleatorii, cei de la Anandtech au mai sapat nitel, in cautarea unor dovezi clare. In cele din urma au descoperit aplicatia responsabila cu reglarea frecventelor si a voltajelor SoC-ului Exynos 5410 din Galaxy S4. Aceasta se numeste TwDVFSApp.apk, iar la editare au gasit linia de comanda “BenchmarkBooster” si numele testelor sintetice preferate.

TwDVFSApp.apk

In concluzie, sursa a dovedit modul in care cel putin un producator (Samsung) se foloseste de teste sintetice pentru a induce in eroare eventualii clienti si felul in care piata dispozitivelor mobile copiaza tehnicile neortodoxe inventate de producatorii componentelor pentru PC-uri.

Πηγή: anandtech