Samsung Galaxy S4 a fost anuntat oficial

31

Detaliile tehnice, imaginile si clipurile video scapate pe net au reusit sa ne tina in priza in ultimele luni, amplificandu-si frecventa pe masura ce ne apropiam de marele eveniment. Deocamdata le putem fi recunoscatori celor de la Samsung si lui Galaxy S4 doar pentru un singur lucru si il vom preciza la urma.

 

Urmarind marele circ pus la cale pentru un simplu telefon am avut impresia ca asistam la un discurs electoral, la o delaratie de prim-ministru, presedinte sau presedinte interimar sau macar la prezentarea lui iPhone 5. Au devenit oare Samsung si Apple companii de stat? Sunt conduse de persoane care arunca sume considerabile pe reclama unui produs deja lansat in anul precedent? Stim un lucru insa, daca nu ar avea musterii care sa inghita tot ce le este azvarlit pe masa, nu s-ar preta la astfel de strategii.

 

Acum sa vedem cu ce este mai bun S4 fata de Galaxy S3. Galaxy S4 va fi distribuit in doua versiuni, in functie de SoC-ul utilizat. Una va avea un Qualcomm Snapdragon (600 probabil) tactat la 1.9GHz, cealalta un Exynos 5 Octa (5410) de 1.6GHz, bazat pe arhitectura ARM big.LITTLE. La acest capitol nu putem decat sa ii felicitam pe coreeni. Exynos ofera pe langa cele doua procesoare quadcore Cortex A15/A7 (care preiau conducerea telefonului alternativ, in functie de sarcini) un GPU de trei ori mai bun decat Mali-ul 400 de pe SIII. Exynos 5 detine un GPU PowerVR SGX544MP3 cu trei nuclee, tactat la 533MHz si ofera 51.2GFLOPS (Mali-400 15.84 GFLOPS). Diferenta este notabila, insa doar in cifre. Pentru a pune la lucru caii putere de pe GS4 avem nevoie de aplicatii. Vor fi oare dezvoltatorii atrasi de noua platforma Samsung si vor crea aplicatii complexe pentru cei 5inch de ecran? Isi vor directiona resursele spre un super-telefon daca ceilalti producatori de mobile vor refuza sa tina pasul cu Samsung?

 

Cealalta diferenta clara intre varfurile de gama Samsung este ecranul. Galaxy S4 are un ecran cu diagonala de 5inch, rezolutie 1080p, 441ppi, protejat de Gorilla Glass 3. GSIII afiseaza pe 4.8inch de display 720p, cu 306ppi si sticla Gorilla Glass 2.

 

Mai ramane sa remarcam o realizare a celor de la Samsung. Desi au pus “mai mult” pe GS4, smartphone-ul masoara si cantareste mai putin decat predecesorul. Pe langa specificatiile mentionate, GS4 detine o baterie de 2600mAh, bolovanul din electronice. Cu toate acestea telefonul masoara 136.6 x 69.8 x 7.9mm si cantareste 130g, in timp ce Galaxy SIII ocupa 136.6 x 70.6 x 8.6mm, are 133g si o baterie de 2100mAh.

 

Restul specificatiilor tehnice le consideram umplutura pentru marketing. Camera de 13MP GS4 vs 8MP GSIII, stocare, RAM, Android 4.2.2 vs Android 4.1  si aplicatii/facilitati marca Samsung ce ar fi putut foarte bine functiona si pe telefoane mai putin performante. La fel este si conexiunea 4G/LTE cu care nu te mai poti lauda, aceasta fiind un standard obligatoriu pentru dispozitivele actuale.

 

Daca tot veni vorba de aplicatii, singura care ni s-a parut interesanta este cea care transforma telefonul in telecomanda universala cu ajutorul LED-ului Infra Rosu (IR LED) de pe Galaxy S4.

 

Telefonul va fi disponibil spre sfarsitul lunii Aprilie si principalul avantaj pe care il ofera este ca ne va ajuta sa alegem abordarea persoanelor care vor trece la GS4, chiar daca au un SIII perfect functional. Desigur, toate cele de mai sus le spunem fara a sta fata in fata cu noul cavaler Samsung si ne rezervam dreptul de a ne lasa vrajiti de Galaxy S4 atunci cand il vom intalni.