Sailfish – sistemul de operare mobil produs de Jolla

32

In prezent, exista doua mari platforme pe piata smartphone-urilor: Android de la Google si iOS de la Apple. Desigur, exista si alti cativa jucatori mai mici, ca Windows Phone de la Microsoft, RIM de la Blackberry si noul sistem de operare Firefox, de la Mozilla.

Un alt sistem de operare, numit MeeGo, a fost produs de Intel si Nokia, insa a fost retras de pe piata inainte de a intra oficial la vanzare. Acum, elementele prezente in MeeGo au fost readuse la viata prin intermediul sistemului de operare Sailfish, produs de Jolla.

Conform companiei, intreg sistemul de operare Sailfish, inclusiv interfata, are ca elemente cheie rapiditatea, posibilitatea de a lucra cu mai multe aplicatii deschise si interactiunea intuitiva. Spre exemplu, Sailfish include un meniu care permite utilizatorilor sa acceseze functiile principale, ca apelarea sau controlul muzicii, fara sa fie nevoiti sa deschida o anumita aplicatie pentru a face acest lucru.

Jolla sustine, de asemenea, ca  si utilizatorii sistemului Android vor putea folosi dispozitive care ruleaza Sailfish fara sa se simta inconfortabil, intrucat vor exista foarte putine modificari, sau chiar deloc. In prezent, sistemul de operare de la Jolla are suport pentru mai multe tipuri de componente, iar ST-Ericsson ofera compatibilitate Sailfish pe platforma NovaThor.

Kit-ul pentru dezvoltatori al sistemului de operare Sailfish este disponibil pentru dispozitive si include unelte Mer Core, Qt Creator, interfata Sailfish si alte cateva elemente. In viitor, Sailfish Alliance spera sa uneasca producatorii OEM si ODM, producatorii de componente, operatorii, producatorii de aplicatii si retailerii.

Iata un material video care prezinta sistemul de operare:

 

 

Sursa: TGDaily