Românii de pretutindeni vor putea plăti taxele și impozitele online, prin Ghișeul.ro

48

Ministrul Marius Bostan a anunțat că până la sfârșitul lunii viitoare vor fi oferite servicii noi pentru românii de pretutindeni, care vor putea plăti taxele și impozitele online prin Ghișeul.ro     

 

“La nivel de plăți electronice, în primele cinci luni ale anului acesta, s-au făcut mai multe plăți decât toate plățile de anul trecut. Una din prioritățile asumate a fost să simplificăm înregistrarea și să mărim numarul de instituții publice înrolate pe platforma. O să plafonăm comisioanele la maxim 1%, una din schimbările esențiale fiind reducerea costurilor cu 50%. Am sărbatorit ieri ziua românilor de pretutindeni și vreau să anunț astăzi că în maxim o lună de zile taxele și impozitele vor putea fi plătite de românii din afara granițelor și cu cardul emis de alte bănci din afara României. Noi credem că tot cetățenii sunt cei care ne vor ajuta, pe ei ne bazăm”, declară Ministrul Marius Bostan la conferința de presă susținută astăzi cu ocazia împlinirii a 5 ani a platformei de plăți online Ghișeul.ro.

 

“Noi dorim să implementăm o modalitate rapidă și imediată de plată online, de plată cu cardul și de aceea am trecut la această modalitate ușoară de plată a taxelor și ne-am înrolat în Ghișeul.ro care va putea fi utilizată din această toamnă”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.  

 

Aproape 250 de primării acceptă în prezent plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – Sistemul Naţional Electronic de Plată Online, în creştere cu peste 30% faţă de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populaţia urbană şi bancarizată a României.

 

Apetitul românilor pentru plata online a taxelor și impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea și numărul tranzacțiilor efectuate prin Ghiseul.ro în primele patru luni însumează aproape o treime din toate plățile realizate de la lansarea platformei naționale până în prezent. Astfel, contribuabilii au realizat în primele patru luni din 2016 aproximativ 76.000 de plăți cu cardul pe Ghiseul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane lei. Prin comparație, în perioada 2011 – 2016, pe Ghiseul.ro au fost realizate peste 250.000 de plăți în sumă de peste 70 milioane lei.

 

Lansat în 2011, Ghiseul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) – www.aadr.ro și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) – www.apero.ro, care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale. În cei cinci ani de funcționare, platforma www.ghiseul.ro a înregistrat mai multe momente de referință, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește utilizarea. Doar în ultimul an, s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la depășirea pragului de 100.000 de utilizatori activi în luna martie 2016, plata amenzilor de circulație fără niciun drum către administrațiile locale datorită opțiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem și transmiterii automate către primăria beneficiară, precum și plata online a taxelor și impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din București).

 

“Ghiseul.ro este pentru AADR un proiect asumat, cu o importanță deosebită pentru educarea financiară a populației din România și pentru dezideratul nostru de digitalizare a relației dintre cetățean și instituțiile publice. Administrarea acestui proiect împreună cu APERO s-a dovedit a fi o rețetă de succes în care am reușit să punem în comun resurse logistice și expertiză, în scopul dezvoltării și promovării sistemului. Obiectivele noastre comune sunt ca în următorii doi ani sistemul să depășească 500.000 de utilizatori unici și să acopere o gamă cât mai largă de servicii din interacțiunea cetățeanului cu instituţiile publice, atât la nivel central, cât și local. În acest moment, Ghiseul.ro este singurul sistem național dedicat persoanelor fizice, 100% online atât din perspectiva autentificării cât și a realizării plăților, care asigură interoperabilitatea bazelor de date ale instituțiilor publice locale. Ghiseul.ro este sistemul cu cei mai mulți utilizatori unici persoane fizice și acoperă cea mai mare parte din populația bancarizată din România”, a declarat Delia Popescu, președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României.

 

Πηγή: ghiseul.ro