Romania, gazda europeana in securitate informatica

11

Peste 150 de experti in securitate informatica si oficiali guvernamentali din Uniunea Europeana si din SUA au venit saptamana trecuta la Bucuresti pentru a dezbate cele mai noi solutii privind prevenirea si combaterea fenomenului de criminalitate informatica. Romania a fost anul acesta gazda a doua evenimente internationale pe teme de securitate informatica.

Romania a ales sa fie anul acesta gazda celor doua evenimente, in contextul dezvoltarii din ultimii ani a relatiilor de cooperare intre institutiile de profil din tara si cele existente deja la nivel european. Este prima data cand Romania paseste in fata, asumandu-si rolul de gazda si de partener de incredere al partenerilor europeni mai ales in contextul in care numarul atacurilor informatice in care au fost implicate entitati din Romania a crescut in ultimii ani”, a declarat Manuel ?ubredu, coordonator al RoCSIRT, serviciul de tip CERT al Agentiei ARNIEC / RoEduNet, co-organizator al evenimentelor.

Cum sa gestionezi un atac asupra unei infrastructuri critice, ce solutii pentru protectia datelor pot fi folosite in sistemele de tip cloud, sau cum trebuie abordate problemele legate de amenintarile informatice care vizeaza telefoanele mobile au fost doar cateva dintre subiectele discutate in cadrul workshop-ului desfasurat in perioada  21 – 22 mai, organizat de catre Agentia ARNIEC/RoEduNet in parteneriat cu ENISA. Printre participantii la aceste dezbateri s-au aflat oficiali din structurile nationale si guvernamentale (denumite (CERT- Computer Emergency Response Team) care se ocupa de protectia institutiilor conectate la retelele nationale de comunicatii si de  asistenta tehnica in tratarea incidentelor de securitate.

Cele doua zile de workshop au fost completate de inca doua zile de dezbateri si discutii ce au avut ca scop gasirea celor mai bune solutii pentru combaterea criminalitatii informatice. In perioada 23 – 24 mai, tot la Bucuresti a avut loc si cea de-a 39-a intalnire a TI (Trusted Introducer) si a TF-CSIRT (grupul de lucru pe probleme de securitate informatica a TERENA), doua grupuri de lucru constituite la nivel european, cu rolul de a sprijini si dezvolta colaborarea in domeniul securitatii informatice precum si de a combate incidentele de criminaliate in domeniu. Exemple de bune practici in cazuri de alerte sau amenintari in securitatea informatica, clasificarea tipurilor de incidente sau chiar aplicatii informatice ce vin in ajutorul echipelor de tip CERT au fost doar cateva dintre tematicile abordate de catre expertii participanti la unul dintre cele mai importante evenimente de profil din acest an.