Romania are 6 reprezentanti la competitia Intel ISEF 2013

14

Sase elevi romani vor participa la editia de anul acesta a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), din Pheonix, Arizona, Statele Unite ale Americii. Competitia reuneste intre 12 si 17 Mai, 1600 de liceeni din intreaga lume si ofera burse cu valoarea totala de aproximativ 4 milioane de dolari.

Cei sase romani sunt castigatorii etapei nationale Intel ISEF de anul acesta si reprezinta cea mai numeroasa participare romaneasca la Intel ISEF din ultimii cinci ani. La nivel mondial, in etapele nationale, au fost inscrisi 65.000 de liceeni.

Pasiunea pentru cercetare si dezvoltare cu ajutorul IT-ului a celor sase tineri este remarcabila”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, responsabil cu invatamantul preuniversitar, Intel. “Le uram succes si le dorim sa castige cat mai multe premii si recunoastere internationala la etapa din Pheonix, Arizona. Sunt cei mai buni tineri ambasadori romani, pentru stiinta si inginerie. Suntem mandri de ei”, a mai spus el.

 

Ionut Budisteanu, elevul roman care propune utilizarea inteligentei artificiale pentru a revolutiona conceptul de “masina autonoma, inteligenta”

Ionut_BudisteanuIonut Budisteanu, unul dintre cei mai valorosi tineri romani pasionati de inteligenta artificiala, se afla la cea de-a treia participare la Intel ISEF. Elev al Grupului ?colar Oltchim din Ramnicu Valcea, in clasa a XII-a, Ionut propune juriului o lucrare cu sanse sa revolutioneze industria auto, intitulata “Utilizarea inteligentei artificiale pentru a crea o masina low-cost, fara sofer”. Proiectul combina elemente hardware si software, inclusiv o aplicatie dezvoltata special de Ionut, testata in situatii reale din trafic, cu scopul integrarii in autovehicule si reducerii semnificative a numarului de accidente rutiere. Unicitatea solutiei propuse de Ionut consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video, montate pentru a recunoaste din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele si pozitionarea in timp real a masinii in trafic, semnele de circulatie si posibilele obstacole. Un automobil echipat cu solutia gandita de Ionut ar putea circula 100% regulamentar pe strada, respectand viteza si distanta fata de alti participanti la trafic, fara implicarea unui sofer, reducand astfel posibilitatea producerii de accidente. Lucrarea lui Ionut aduce reale beneficii societatii si imbunatatiri calitatii vietii si a fost realizata sub indrumarea profesorului Dan Milici. La editiile anterioare ale Intel ISEF, Ionut s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate in domeniul auto, al protectiei mediului si persoanei, al sanatatii. Anul trecut, Ionut Budisteanu a primit premii in valoare de 14.000 de dolari la Intel ISEF. Proiectul de masina inteligenta a durat un an pentru a fi finalizat.

 

Probleme de mediu si sanatate, identificate si solutionate de doi liceeni din Bucuresti

Alexandra_Moldovan_si_Stefan_Florin_NeagaAlexandra Elisabeta Matea Moldovan si ?tefan-Florin Neaga sunt elevi in clasa a XI-a la liceul Dimitrie Bolintineanu, din Bucuresti. Pasionati de mediu si sanatate, ei vor prezenta la Intel ISEF o lucrare inedita despre existenta, raspandirea si posibilitatile de control ale virusului West Nile, purtat de tantari. Infectarea cu virusul West Nile poate conduce la aparitia unor afectiuni grave, precum meningo-encefalita, meningita sau encefalita. Lucrarea demonstreaza ca incalzirea globala are ca efect re-emergenta acestui virus la nivel mondial si emergenta lui pe teritoriul tarii noastre. Cu ajutorul profesorilor indrumatori, Valeria Purcarea-Ciulacu si ?tefan Lungulete, cei doi elevi au efectuat o cercetare amanuntita, ce a presupus atat munca de teren, respectiv masuratori de valori in zona Metropolitana Bucuresti, cat si teste de laborator. Proiectul isi propune sa traga un semnal de alarma despre necesitatea existentei unui control bio-ecologic integrat al tantarilor, prin metode nepoluante. Una dintre aceste metode este folosirea unor bacterii cu grad redus de toxicitate pentru om si mediul inconjurator, precum Bacillus thuringiensis si Bacillus sphaericus. Cei doi elevi au lucrat sase luni la acest proiect. În Romania, in anul 2010, s-au inregistrat 47 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 4 decese.

 

Trei tineri din Falticeni, preocupati de nivelul poluarii din orasul lor

Cristina_Nedelcu_Constantin_Popa_si_profesorul_lor_la_masuratoriCristina Nedelcu si Constantin Popa, elevi in clasa a XII-a la Colegiul National „Nicu Gane” din Falticeni, impreuna cu Ciprian Suiu, elev in clasa a X-a  la Colegiul National „Petru Rares” din Suceava, vor participa la Intel ISEF cu un proiect de analiza a aparitiei efectului de sera, respectiv a efectelor pe care poluarea le are asupra aerului din marile orase. Cercetarea lor se concentreaza pe orasul Falticeni si este realizata sub indrumarea profesorului Petru Craciun. Dezvoltat in perioada august 2012 – martie 2013, proiectul porneste de la premisa ca incalzirea globala este un subiect de actualitate si interes pentru umanitate, dar gradul de constientizare a efectelor nocive ale acesteia e scazut. Prin lucrarea lor, tinerii propun un echipament si un experiment simplu prin care se poate masura aceasta tendinta de incalzire, apeland la masurarea constantei solare si a radiatiei ce ajunge la nivelul solului nefiltrata suficient de atmosfera. Studiile realizate de cei trei liceeni au identificat principalii factori ce determina abaterile de la valorile normale ale constantei solare reprezentati prin gazele cu efect de sera si exploziile solare, miscarea de revolutie si inclinarea axei terestre. S-a realizat o schema si un prototip experimental prin care se pot determina si analiza influenta diferitelor gaze asupra Ciprian_Suiuconstantei solare la diferite altitudini. Rezultatele obtinute cu prototipul realizat sunt in concordanta cu masuratorile facute de mari institute de cercetari din lume, lucru ce sustine intentia elevilor de a-si promova proiectul in vederea preluarii lui de catre laboratoare si institutii din tara interesate de monitorizarea acestui fenomen.

 

Castigatorii Intel ISEF 2013 vor fi anuntati pe 17 mai a.c.