Roboți construiți de români participă la cel mai mare concurs de sumo robotic din lume

143

Echipa Flex, formată din 12 români pasionați de robotică, se pregătește de “All Japan Robot-Sumo Tournament”, care are loc anual în Tokio. Cu o experiență de cinci ani în a construi roboți care participă în competiții ce imită luptele tradiționale de sumo japonez, tinerii care formează echipa Flex, atât ingineri, cât și studenți ai Facultăților de Electronică și de Automatică, au un palmares de 15 medalii de aur, argint și bronz la competiții naționale și internaționale de profil, fiind campioni europeni și vicecampioni mondiali.

 

Pe 18 decembrie, echipa Flex va participa la categoria „Roboți autonomi de mega sumo” a competițieiAll Japan Robot-Sumo Tournament,cu trei roboți: veteranii Wolf și Shreddinger și noul Cheetah.

 

 

Confruntările roboților autonomi din categoria sumo, inspirate din luptele tradiționale japoneze cu același nume, au luat amploare în ultimii ani la nivel mondial. Concursul din Japonia are o tradiție de 27 de ani și a fost primul de acest gen din lume.

 

Jocul de sumo „robotic” implică așezarea a doi roboți într-un ring circular de oțel, vopsit negru, cu diametrul de 1,54 metri. La semnalul de start al arbitrului, roboţii trebuie să se excludă reciproc din ring prin împingere sau ridicare. Primul robot care ajunge să atingă suprafața din afara ringului, pierde. La categoria de roboți autonomi, intervenția umană este inexistentă. Roboții iau decizii pe baza senzorilor cu care sunt echipați. Hotărârile pe care aceștia le iau în timpul luptei se datorează tacticilor preprogramate.

 

Participarea la acest campionat este în sine o recunoaștere a meritelor echipei, admiterea în competiție făcându-se doar pe baza unei invitații din partea organizatorilor, în funcție de performanțele anterioare ale echipelor.

 

 

Echipa Flex este formată în prezent din: Ing. Adrian Gașpar, Ing. Andreea Beciu, Drd. Ing. Bogdan Istrate, Drd. Ing. Teodor Roșca, Ing. Cristina Teodorescu, Ing. Maria Laura Nichifor, Ing. Marius Gîbu, Ing. Ovidiu Marius Alexandru, Ing. Robert Coțofană, urb. Suzana Neacsu și studenții Andrei Kovari și Mircea Zamfira.