Reporters Without Borders: Companiile inamice ale internetului in 2013

12

Organizatia Reporters Without Borders (RWB) a publicat o lista cu companiile “inamice ale internetului” in 2013. Din lista fac parte cinci organizatii care au livrat tehnologie de supraveghere regimurilor totalitare.

Cele cinci companii, “mercenari digitali”, cum le numeste RWB, sunt Gamma (Marea Britanie), Trovicor (Germania), HackingTeam (Italia), Amesys (Franta) si Blue Coat (SUA).

“Daca aceste companii au decis sa vanda produse regimurilor autoritare, trebuie sa fi stiut ca produsele lor pot fi folosite pentru a fi spionati jurnalisti, dizidenti si cetateni”, se arata in raportul organizatiei.

Din lista tarilor care folosesc cele mai complexe sisteme de supraveghere a cetatenilor fac parte Siria, China, Iran, Bahrei si Vietnam.

Ce produse notabile vand companiile din lista:

HackingTeam. Ofera sistemul DaVinci, care permite decriptarea fisierelor, mesajelor Skype si a e-mailurilor. Mai mult, permite identificarea locului din care mesajele au fost trimise. De asemenea, poate activa de la distanta microfoanele de pe computere si alte dispozitive.

Gamma. Ofera suita FinFisher, care, cu ajutorul unor troieni, poate monitoriza PC-uri, servere, telefoane si alte dispozitive electronice.

Trovicor. Centrele de monitorizare ale companiei pot intercepta comunicatii precum apelurile de voce, mesajele text, apelurile VOIP si traficul de internet.

Amesys. Ofera unelte care pot analiza informatiile din retelele de calculatoare si realiza rapoarte privind activitatea utilizatorilor individuali. Un astfel de soft era folosit de regimul Gadhafi din Siria.

Blue Coat. Produsul Deep Packet, oferit de companie, poate fi folosit pentru supravegherea si cenzurarea internetului la scara larga.