Raport Kaspersky: Evolutia spam-ului in Martie 2013

13

Februarie a fost o luna foarte aglomerata pentru expeditorii mesajelor de tip spam. In Martie s-au mai potolit, procentul mail-urilor de acest tip inghetand la 70,1%. Chiar si in aceste conditii, pericolul reprezentat de atasamentele de tip malware a crescut. Numarul atasamentelor a crescut cu 1,2 puncte si a atins o medie de 4 procente.

Decesul presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, nu a avut doar impact asupra titlurilor din presa, ci a atras si atentia infractorilor cibernetici asupra tarii din America Latina. Reactiile la aceasta stire nu s-au lasat asteptate, iar e-mail-urile au inceput imediat sa curga. De exemplu, un mesaj era facut sa para a fi trimis din partea directorului porturilor maritime din Venezuela, care avea nevoie de ajutor pentru a recupera o suma de bani pe care o primise in urma vanzarii de combustibil diesel catre Sudanul de Sud. In primul e-mail, infractorii nu ofereau nicio rasplata pentru ajutorul pe care il cereau, scopul initial fiind doar sa atraga interesul destinatarului si sa primeasca un raspuns. Dupa un schimb de corespondenta, se mentiona suma de bani oferita drept rasplata.

Un alt val de e-mail-uri care au fost trimise si care contineau un mesaj ce parea a fi scris de seful de securitate si prieten apropiat al lui Hugo Chavez. Ca de obicei, imaginatia infractorilor cibernetici „nigerieni” nu cunoaste limite: acest prieten „imaginar” are acces la banii pe care defunctul presedinte i-a pastrat in contul bancar al amantei sale secrete. Aparent, norocosul care primea acest e-mail putea obtine 25% din aceasta suma, in schimbul ajutorului oferit pentru transferul banilor in afara tarii.

Infractorii care trimiteau fisiere malware prin intermediul e-mail-ului au reluat notificarile false care pareau a fi trimise de serviciile de rezervari online. In martie, specialistii Kaspersky Lab au inregistrat un nou val de e-mail-uri ce pareau a fi trimise de serviciul de rezervari al Hotelului Atlantic: presupusul manager al hotelului isi informa destinatarul ca era asteptat sa soseasca pe 20 martie, 2013. Fisierul atasat continea o arhiva care, atunci cand era accesata, infecta computerul respectiv cu un Troian creat sa sustraga bani sau informatii financiare de la utilizator.

In luna martie, Statele Unite si China au „concurat” pentru primul loc in clasamentul celor mai importante surse de mesaje spam. Luna trecuta, aceasta lupta a fost castigata de chinezi, care au trimis aproape un sfert din totalul de mesaje de tip junk (11,4 puncte procentuale). In acelasi timp, contributia Statelor Unite a crescut usor (cu 0,4% puncte procentuale), mentinandu-se pe pozitia a doua in clasament.

Italia, care in luna februarie s-a aflat pe primul loc in clasamentul realizat pe baza e-mail-urilor detectate de antivirus (6,6%), nu s-a mentinut, fiind inlocuita in martie de Statele Unite (13,6%). Germania s-a clasat, inca o data, pe locul al doilea (11,1%). Aceasta a fost urmata de Australia (7%), a carei contributie a crescut cu 1,3 puncte procentuale, ajungand, astfel, de pe locul cinci, pe locul al treilea in clasament. Nu s-au inregistrat schimbari majore in ceea ce priveste procentele celorlalte tari evaluate.

In luna martie, procentul de e-mail-uri de tip phishing din totalul de e-mail-uri trimise s-a dublat, comparativ cu luna februarie, ajungand la o medie de 0,006%. Retelele de socializare au continuat sa fie tintele preferate ale infractorilor care folosesc metode de phishing. Primele trei locuri in clasament sunt ocupate de institutii financiare sau de tip e-pay si motoare de cautare, care au ocupat locurile doi si trei in top.

raport_phishing_kaspersky_lab_martie_2013

 

Luna martie a fost una stabila in ceea ce priveste spam-ul”, a comentat Tatyana Shcherbakova, Senior Spam Analyst in cadrul Kaspersky Lab.

„Aceasta situatie se reflecta nu doar in cazul procentului de e-mail-uri de tip junk, dar si in ceea ce priveste impartirea geografica a surselor principale, in principal Statele Unite si China, care au furnizat, in total, 43% din cantitatea globala de spam. Cresterea numarului de e-mail-uri de tip phishing in luna martie sugereaza faptul ca utilizatorii trebuie sa fie mai atenti atunci cand folosesc e-mail-ul. Acest lucru este valabil in special pentru persoanele care au conturi pe retelele de socializare: o treime din toate atacurile de tip phishing tintesc aceasta categorie de utilizatori”, a completat Tatyana Shcherbakova.