Qualcomm, data in judecata. Afla de ce

18

Compania Qualcomm, producatoare de microcipuri pentru echipamente de comunicatii, a fost data in judecata de statul New York, pentru a face publice informatiile privind modalitatea de cheltuire a banilor in scopuri politice.

Procesul a pornit de la o reclamatie facuta de Fondul de Pensii New York, al treilea mare investitor in SUA, cu active de 150 de miliarde de dolari, si cel mai mare investitor institutional in actiunile companiei, cu o participatie de 378 milioane de doalari.

Fondul de Pensii solicita dreptul la informatiile privind datele financiare ale Qualcomm, “pentru a vedea daca fondurile companiei influenteaza deciziile politice”, a relatat Thomas DiNapoli, seful autoritatii pentru audit New York.

Qualcomm a fost surprinsa de acest proces in care i se cere sa faca publice contributiile sale politice”, a exprimat un purtator de cuvant al companiei, Christie Thoene, relateaza Bloomberg si citeaza Mediafax.

Chiar si fara a fi obligate in mod legal, multe companii fac publice, in mod voluntar, detaliile legate de folosirea banilor pentru sustinerea unor candidati statali ori federali sau pentru activitati de lobby. Qualcomm a cheltuit anul trecut pentru lobby peste 4,5 miliarde de dolari, a aratat DiNapoli.