Programe malware infiltrate construiesc botneti

35

Expertii in securitate din Germania au descoperit o serie de programe malware care au ca scop construirea unui botnet ce poate fi controlat folosind aceeasi server de comanda si control. Cele doua cazuri de malware pe care analistii le-au investigat folosesc rute semnificativ diferite de infectie.

 

Specialistii cred ca acest atac a fost planificat de catre unul sau mai multi autori, distribuind malware in masa, astfel incat botnetii sa poata fi apoi vanduti sau inchiriati. Malware-ul se autodistribuie prin comenzile macros din documente Word manipulate, trimise atasate in e-mail-uri. In anumite cazuri, infractorii trimit o factura falsa a unor abonamente pentru mijloace de transport pe cale ferata. E-mail-uri cu abonamente pe calea ferata pretinse a reprezenta o facture Prin deghizarea malwareului intr-o factura a unui abonament de tren, infractorii incearca sa deruteze utilizatorii. Beneficiarii sunt indemnati sa deschida documentul Word atasat si sa activeze comenzile macro. Odata ajuns pe calculator, malware-ul incearca sa-si mascheze actiunile cu scopul de a construi un botnet. Infractorii cibernetici pot controla apoi sistemele infectate de la distanta, fara ca proprietarii sa fie constienti de asta.

 

“Malware-ul se comporta ca o papusa Matryoshka, dezvaluind treptat adevaratul sau potential. Noi banuim ca sistemele infectate sunt destinate utilizarii in calitate de computere zombie infectate cu botnetul Andromeda / Gamarue”, a spus unul dintre specialisti.

 

Comenzile macro sunt folosite pentru a automatiza sarcinile, astfel incat acestea pot fi executate cu un singur click. Acestea sunt de obicei dezactivate in pachetele Office, deoarece acestea pot reprezenta un risc de securitate. Dupa cum demonstreaza acest exemplu, infractorii cibernetici pot exploata aceasta functie utila pentru scopurile lor rau intentionate si determina utilizatorii sa activeze comenzile. Acest lucru permite malware-ului sa se furiseze si sa infecteze sistemul.