Profiturile BlackBerry scad cu 64%, in timp ce BB OS 10 se chinuie sa reziste

10

BlackBerry a intrat intr-o perioada extrem de proasta din punct de vedere financiar, iar pofiturile companiei au scazut cu 64 de procente, adica pana la 976 de milioane de dolari. In trimestrul 4 din 2013, BlackBerry se asteapta la pierderi de 423 de milioane de euro, adica o scadere cu 80% a valorilor actiunilor.

 

O parte din aceasta situatie dificila a fost cauzata de rata de adoptie scazuta a sistemului de operare BlackBerry OS 10. Pentru reusi sa-si mentina pozitia si asa precara, compania va angaja o noua echipa de management si va implementa numeroase masuri de reducere a cheltuielilor. In plus, pentru a atrage investitii, atentia se va concentra pe clientii din domeniul afacerilor si pe guvern, dar si pe imbunatatirea ofertelor de dispozitive low-end pe pietele in curs de dezvoltare.

 

Conducatorul BlackBerry sustine ca este de asteptat ca firma sa faca din nou profit incepand cu 2016, daca toate trimestrele din acest an vor fi pozitive. In primul trimestru din 2014, BlackBerry a vandut 3.4 milioane de smartphone-uri, dar mai putin de o treime dintre acestea rulau BlackBerry OS 10.

 

Pe langa toate acestea, BlackBerry cauta metode de a realiza profituri si din partea de hardware. Cum firma are aproximativ 85 de milioane de clienti, cu siguranta se pot scoate profituri si de acolo, poate prin intermediul pachetelor de stickere pentru chat sau a postarilor sponsorizate.

 

In ceea ce priveste lansarea de dispozitive, BlackBerry isi concentreazaatentia pe lansarea Q20 si a Z3. Smartphone-ul Z3 este un low-end care va avea ca tinta principala piata din Indonezia. Dispozitivul Q20 este, de fapt, “un clasic BlackBerry” si se vrea succesorul lui Q10, indreptat catre clientii de tip corporate.

 

Deocamdata nu este clar daca toate aceste eforturi vor da roade. Acum cativa ani, BlackBerry era una dintre companiile care dominau piata. Acum, insa, nu mai este cazul pentru ca iOS si Android au devenit lideri de necontestat, iar BlackBerry are foarte putine piete pe care inca mai este relevanta.

 

Πηγή: GSM Arena