Profilul utilizatorului roman de internet

90

Conform unui studiu Google, romanii sunt printre cei mai mobili utilizatori de internet din sud-estul Europei. Rezultatele studiului „Internetul in viata de zi cu zi”, comandat de Google si realizat in cinci tari: Romania, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Polonia releva portretul utilizatorului obisnuit de internet din Romania. Datele arata ca acesta apreciaza tabletele si smartphone-urile mai mult decat polonezii sau maghiarii, vor sa fie on-line chiar si atunci cand se afla pe o insula pustie, au inceput sa urmareasca mai mult videoclipuri de pe internet decat programe TV, dar sunt inca reticenti in privinta platilor on-line.

 

Doar 32% dintre romani folosesc internetul aproape in fiecare zi (in medie), cel mai scazut procent dintre cele cinci tari incluse in studiu, aproape jumatate fata de Ungaria (62%) si Slovacia (61%). Aproape jumatate dintre romani (45%) intra pe internet cel putin odata pe saptamani, potrivit datelor Eurostat. 67% dintre utilizatori folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta la internet, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decat in celelalte cinci tari.

 

Romanii par sa fie foarte deschisi fata de noutatile tehnologice, cum ar fi cautarea vocala: 60% dintre respondenti sunt deschisi la acest tip de inovații, cel mai mare procent dintre toate cele cinci tari iar 75% acceseaza paginile de socializare si 72% comunica on-line prin mesaje text, insa femeile socializeaza mai mult pe internet decat barbații.

 

Acelasi studiu releva ca laptop-urile si calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru cautari on-line, in timp ce smartphone-urile si tabletele se folosesc pentru accesarea retelelor de socializare. Aproximativ o treime dintre romanii aflati in mediul on-line intra pe internet de indata ce se trezesc

 

Studiul mai aduce inca o informatie, doar 35% dintre cei care intra on-line fac operatiuni bancare astfel (pe ultimul loc intre cele cinci tari) si suntem penultimii in ceea ce priveste cumparaturile on-line (60%).