Procesoarele quad-core x64 vor ajunge pe dispozitivele Android in prima parte a lui 2014

15

Qualcomm, nVidia si Broadcom pregatesc deja procesoare quad-core x64 pe care le vor introduce pe smartphone-uri si tablete Android in prima parte a lui 2014. Informatiile sunt cuprinse intr-un raport Digitimes si se aliniaza cu strategia ARM de incepere a productiei de procesoare x64 cu tehnologie Cortex-A57 si Cortex-A53 la inceputul anului viitor.

 

In plus, tot Digitimes mai noteaza ca este foarte probabil ca Samsung sa produca un procesor x64 octa-core Exynos pe care il va incopora in viitorul smartphone Galaxy S5. De asemenea, este de asteptat ca noul procesor care va fi incorporat viitorul Galaxy S5 sa foloseasca arhitectura ARM big.Little in ceea ce priveste sincronizarea a patru nuclee x64 de inalta performata si patru nuclee x64 de performanta mai scazuta.

 

Apple a surprins intreaga industrie dupa ce in septembrie a lansat iPhone 5S care includea un procesor x64, mai ales ca acest tip de procesor nu era prevazut in planurile companiei. Procesorul custom Apple A7 foloseste arhitectura ARM in nucleele Cyclon. De altfel, este foarte posibil ca acest procesor sa fie, de fapt, o variatiune a seriei de procesoare Cortex-A50. Toate acestea sugereaza ca Apple a incheiat o intelegere cu ARM pentru a beneficia primii de cea mai noua tehnologie si asistenta speciala. ARM a mai avut asemenea intelegeri cu Intel, insa Apple este si una dintre companiile cofondatoare ale ARM.

 

Seria de procesoare Cortex-A50 sunt compatibile cu sistemele de operare si aplicatiile x32, dar intrebarea este daca Google va trebui sa schimbe arhitectura sistemului de operare Android pentru a-l face compatibil cu procesoarele x64. Intel a anuntat recent ca va lansa a patra generatie de procesoare Bay Trail, dar compania depune destul de mult efort si pentru a incerca crearea unor procesoare x86-64 pentru Android.

 

Totusi, chiar daca Android se va dovedi compatibil cu procesoarele x64 sau nu, este putin probabil ca acest lucru sa impiedice avansul tehnologic si sa impiedice alte companii sa adopte acest tip de procesor. Este de notat, insa, ca Android a fost la multe capitole tehnice inaintea Apple, pana recent.

 

Πηγή: Electronista