Proba Apple in procesul cu Samsung: Google ar fi cerut sud-coreeniilor sa schimbe designul telefoanelor

38

 

Unul dintre avocatii Apple, Harold McElhinny, a prezentat miercuri in instanta un e-mail intern al Samsung din februarie 2010 in care se vorbeste despre comentariile “designerului sef Cho” dupa ce ar fi participat la o sedinta cu reprezentanti ai Google, arata Mediafax.

“Din moment ce seamana prea mult cu Apple, s-o faceti vizibil diferita incepand cu partea din fata”, se arata in e-mail, care se refera la una dintre tabletele produse de compania sud-coreeana.

Apple a introdus mesajele e-mail drept dovezi in cea de-a treia saptamana a procesului impotriva Samsung, judecat in fata unui juriu federal in San Jose, California.

Audiat ca martor, designerul Samsung Kim Jin Soo a declarat in instanta ca nu a mai vazut mesajul e-mail prezentat de avocatul Apple. El a indicat insa ca schimburile de mesaje ar fi putut avea loc la un nivel superior in ierarhia companiei.

Un al doilea mesaj, trimis cu o saptamana mai tarziu, face referire si la telefoane.

“Va anunt directivele sefului de echipa care a fost la intalnirea de ieri cu directorii executivi (…) trebuie sa raspundem chestiunii de similaritate a design-ului la seria S”, se spune in e-mail, iar Kim a confirmat ca mesajul se refera la smartphone-urile dezvoltate de compania sud-coreeana.

E-mail-ul revine si la problema asemanarii dintre tabletele pregatite de Samsung si Apple iPad.

“Google cere vehement un design distinctiv vizavi de iPad. Luati in considerare solicitarea Google, dar incercati sa mentineti pe cat posibil design-ul actual si sa respectati si parerea operatorilor (de telecomunicatii – n.r.)”, se arata in mesaj.

Kim a declarat in instanta ca nu isi aminteste sa fi primit astfel de directive de la sefii sai si ca documentele sunt o noutate pentru el.

Purtatorul de cuvant al Google, Jim Prosser, nu a raspuns solicitarilor Bloomberg pentru comentarii.

Cele doua companii se acuza reciproc de furt intelectual si incalcarea de brevete si patente in domeniul design-ului smartphone-urilor si tabletelor, respectiv in zona tehnologiei pentru telecomunicatii wireless.

Procesul de la San Jose este prima confruntare Apple-Samsung care ajunge in fata juratilor. Cele doua companii se judeca, pe chestiuni similare, in aproximativ 30 de actiuni pe patru continente.

Telefoanele dezvoltate de Samsung pe baza sistemului de operare Google Android au ajutat compania sa urce in acest an pe primul loc in topul producatorilor de pe piata.

Apple cere daune de cel putin 2,5 miliarde de dolari de la Samsung si transformarea unei interdictii temporare pe comercializarea unei tablete Samsung in SUA intr-una permanenta, care ar putea fi extinsa apoi in instanta si catre zona smartphone-urilor.

Samsung incearca sa convinga juratii ca brevetele Apple sunt nule si ca grupul american a incalcat patente in zona tehnolgiilor de telecomunicatii wireless.

 

Sursa : wall-street