Primul smartwatch Braille din lume poate fi folosit si ca e-book reader

28

La prima vedere, Dot este un smartwatch obisnuit. Aduce la aspect cu Fitbit, ofera facilitati care permit trimiterea de mesaje, are functii de navigare, suport pentru conexiune Bluetooth 4.0, alarma si, evident, indica si ora. Insa ceea ce face Dot deosebit este ca se foloseste de sistemul Braille, fiind primul smartwatch Braille din lume.

 

Dot incorporeaza o serie de puncte in relief care se misca si coboara la viteze care pot fi personalizate, iar astfel ecranul afiseaza mesaje care pot fi citite cu ajutorul degetelor de catre utilizatorii cu deficiente de vedere. In plus, acest sistem permite celor care folosesc Dot sa citeasca si e-book-uri, ceea ce inseamna ca nu mai este nevoie sa cheltuiasca sume semnificative de bani pentru a-si achizitiona un dispozitiv dedicat. De notat mai este ca Dot incorporeaza o baterie care ii ofera o autonimie de 10 ore. Dot se va comercializa la un pret sub 300 de dolari, iar pre-comenzile vor putea fi plasate incepand de anul viitor.

 

Totusi, chiar daca acest smartwatch foloseste sistemul Braille, una dintre entitiatile americane care reprezinta persoanele cu deficiente de vedere sustin ca doar aproximativ 10% dintre aceste persoane pot sa invete Braille, in timp ce in Marea Britanie cei care pot folosi sistemul Braille totalizeaza sub 1% dintre persoanele cu probleme. Tocmai de aceea, ceasul inteligent Dot va incorpora si un sistem care va permite utilizatorilor sa invete limbajul Braille. Cu siguranta, deci, ca noul gadget va usura viata de zi cu zi a multora dintre cei care sufera de deficiente de vedere.

 

Πηγή: Engadget