Prima harta 3D a Terrei arata originea vulcanilor

21

Nu este ceva nou ca vulcanii de pe Terra se formeaza ca urmare a urcarii magmei catre suprafata. Exista insa oameni care ar putea fi curiosi in legatura cu originea acestui fenomen. Tocmai de aceea, cei de la UC Berkeley au creat o harta 3D detaliata a interiorului Pamantului prin studierea traseelor pe care le parcurg undele seismice.

 

Harta arata ca exista o serie de canale (in care curge roca topita) care incep de la miezul planetei si urca spre suprafata. Astfel, centrul pamantului este conectat indirect de suprafata si permite lavei sa urce sis a ajunga catre straturile de suprafata. De notat ca aceste canale nu au o traiectorie dreapta si cateodata se pot amesteca cu acele cursuri de lava mai rece si mai de suprafata. Ceea ce este clar, insa, este ca majoritatea vulcanilor de pe Terra au drept sursa depozite de roca topita.

 

Chiar daca modelul 3D dezvoltat de specialisti nu este perfect, harta reprezinta una dintre primele incercari de a carta in acest fel planeta si se spera ca in viitor sa se dezvolte harti mai exacte si de o rezolutie mare cu ajutorul unor sateliti sensibili la gravitatie. Ramane de vazut cum va evolua situatia, insa iata un scurt material video care prezinta originea unor lanturi vulcanice:

 

 

Πηγή: Engadget