Presedintele ANCOM s-a intilnit cu conducerea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor

29

Presedintele ANCOM, in calitatea sa de Vicepresedinte al Consiliului Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), a avut saptamana aceasta o serie de intalniri cu inalti oficiali ai UIT in pregatirea reuniunii anuale a Consiliului.

Catalin Marinescu s-a intalnit cu Secretarul-General al UIT, Dr. Hamadoun Touré, cu Secretarul-General Adjunct, Houlin Zhao, precum si cu reprezentantii celor trei Birouri ale Uniunii si ai departamentelor financiar si juridic. Discutiile au vizat punctele de pe agenda din acest an a Consiliului UIT, cu accent pe acele subiecte care ar putea suscita dezbateri mai intense intre statele membre. intrucat, conform Rezolutiei 1181 a Consiliului UIT, a cutumei din cadrul acestui organism si a principiului rotatiei regiunilor, presedintele ANCOM ar urma sa exercite functia de presedinte al Consiliului in acest an, oficialii UIT au detaliat regulile de desfasurare a lucrarilor Consiliului si modul de lucru, insistand asupra rolului presedintelui in conducerea intr-o maniera neutra si eficienta a lucrarilor si in concilierea eventualelor diferente de opinie, astfel incat rezultatele sa satisfaca interesele statelor membre ale UIT si sa contribuie la indeplinirea obiectivelor Uniunii.

Consiliul UIT este forul care asigura guvernarea Uniunii in perioada dintre doua Conferinte ale Plenipotentiarilor UIT, fiind insarcinat, printre altele, sa examineze problemele mari de politica din domeniul telecomunicatiilor, sa faciliteze punerea in aplicare a dispozitiilor Constitutiei UIT si ale regulamentelor administrative, a deciziilor Conferintei Plenipotentiarilor si, daca este cazul, a deciziilor altor conferinte si reuniuni ale Uniunii. Anul acesta, reuniunea Consiliului UIT va avea loc la Geneva, in perioada 11 – 21 iunie.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor este o organizatie interguvernamentala care a fost fondata in 1865, fiind cea mai veche dintre agentiile specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Avand in componenta 193 de state membre, UIT reprezinta singurul forum global in domeniul telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei, fiind recunoscuta drept cel mai important centru de expertiza din domeniu. Romania este membru cu drepturi depline al UIT din anul 1866, aflandu-se la cel de-al cincilea mandat consecutiv in cadrul Consiliului, a carui presedintie Romania a detinut-o ultima oara in anul 1981.

Mai multe informatii despre activitatea UIT sunt disponibile pe pagina de internet a organizatiei si pot fi consultate aici.