Platforma uberX se lanseaza in Bucuresti

21

Uber lanseaza astazi in Romania uberX, primul sau program de ridesharing la nivel local, iar Bucurestiul intra in randul oraselor care ofera servicii de ridesharing, o metoda devenita populara si accesibila, in defavoarea taximetriei.

 

Ridesharing-ul isi propune eficientizarea mobilitatii urbane, prin reducerea ambuteiajelor si a poluarii, media de ocupare a masinilor in momentul de fata fiind de 1,3 persoane. Serviciul are un tarif compus din taxa pe kilometru si taxa pe minut.

 

Inainte de urcarea in masina, utilizatorii aplicatiei pot vedea poza, numele soferului si numarul de inmatriculare al masinii, putand sa trimita o harta online unei cunostinte prin care aceasta sa se asigure ca ajungi la destinatie. Totodata, soferii inregistrati in platforma au peste 21 ani, nu au cazier si detin o masina asigurata conform legii.

 

Lasand la o parte ideea de siguranta, de care trebuie sa tii cont in orice context, nu doar in masina pe care o iei pentru a te deplasa, Uber a devenit un serviciu iubit de pietoni, insa dezagreat de taximetristi in mare parte. Este vorba de competitie, simplu.

 

In Germania, spre exemplu, Uber a fost interzis pentru ca nu ar intruni cerintele pentru a functiona legal, decizie sustinuta in mare parte de companiile de taximetrie care pierd teren in fata platformei. Cu toate astea, Uber continua sa preia comenzi.

 

Efectul unui astfel de serviciu este asemanator cu introducerea unei curse RATB intr-o zona in care maxi-taxi-urile detineau monopolul pe transport. In aceste cazuri, soferii de maxi-taxi sunt nemultumiti pentru ca pierd din calatori, tocmai pentru ca oamenii care nu aveau o alternativa aleg acum serviciile mai ieftine si mai accesibile, precum o masina RATB. 

 

Deocamdata, Uber este inca in faza de testare in Bucuresti, cu un numar restrans de masini disponibile. Cat despre tarife, un kilometru este taxat cu 1,39 lei la care se adauga si o taxa pe minut de 0.23 lei, cursa minima este de 6 lei, iar anularea comenzii se taxeaza si ea cu 6 lei. Poti testa serviciul gratuit daca iti faci cont pe platforma, insa calatoria va fi in limita a 30 de lei, oferta valabila pana pe 25 aprilie. Poti imparti cursa si banii pentru ea cu alti prieteni, cu conditia ca si acestia sa fie utilizatori Uber, pentru ca aplicatia sa-i recunoasca in baza de date.