Plasticul care se autoregenereaza ar putea deveni viitorul pentru gadget-uri mai rezistente

26

In lumea moderna s-au inventat deja cateva substante care permit autoregenerarea. Smartphone-ul LG G Flex are un ecran care se repara singur in cazul zgarieturilor, iar cercetatorii de la Stanford au inventat o piele artificiala care se regenereaza in mod similar. Acum, o echipa de specialisti de la Universitatea din Illnois a inventat un plastic cu capacitati autoregeneratoare.

 

Diferenta dintre acest plastic si ecranul care se repara singur si cu care este dotat LG G Flex este gradul de deteriorare pe care il permite. Noul plastic care se repara singur permite deteriorare masiva, apoi revine la normal printr-un proces de regenerare prin care umple eventualele taieturi sau crapaturi cu plastic care “a crescut” in loc. “Livrarea vasculara ne permite sa folosim o gama larga de factori regenereratori care permit repararea unor zone mari care au fost deteriorate. Aceasta abordare permite, de asemenea, restaurari multiple, daca materialul a fost afectat de mai multe ori”, a spus unul dintre cercetatori.

 

Viitoarele posibile utilizari pentru acest tip de material sunt extraordinare. Smartphone-urile si-ar putea repara singure crapaturile carcaselor, nu doar zgarieturile fine de pe ecran. La o scara mai mare, acest tip de material ar putea fi folosit si in cazul aeronauticii si ar repara deteriorari ale fuselajelor care in prezent pot cauza prabusiri.

 

Πηγή: Slashgear