Pionierul interfetelor grafice se dezlantuie impotriva ecosistemului inchis al Apple

44

Poate n-ati auzit niciodata de Alan Kay (foto), insa lumea tehnologiei ar fi total diferita fara el. Nu numai ca a creat interfata grafica la Xerox PARC, dar abordarea sa asupra industriei de calculatoare l-a inspirat pe Steve Jobs atat in crearea sistemelor Lisa si Mac, cat si in filozofia sa ca producatorii software ar trebui sa isi conceapa propriul hardware in loc sa fie dependenti de terti.

Ei bine, in ciuda faptului ca a fost o sursa de inspiratie pentru Apple, Kay si-a exprimat dezamagirea fata de companie intr-un interviu acordat revistei Time. El a spus ca utilizatorii de iPad si iPhone sunt inchisi in ecosistemul Apple si ca asta “nu poate fi foarte departe de intentiile comunitatii (inchise – n.e.) ARPA-IPTO/PARC din anii ’60 si ’70”.

El a adaugat ca “mare parte din interfata iPad este foarte saraca”, lucru subliniat recent si de seful BlackBerry, care a declarat ca iOS are nevoie de o actualizare majora.

“Apple, cu iPad si iPhone, merge chiar mai departe si nu le permite copiilor sa descarce o jucarie electronica facuta de alt copil undeva in lume”, a spus el. Kay a mai afirmat ca motivatiile Apple in aceasta privinta, legate de politicile de securitate, nu tin.

Πηγή: BGR