Piata telefoanelor mobile scade, cea a smartphone-urilor creste, conform Gartner

27

Climatul economic nefavorabil, pe care cei de la Gartner il invinovatesc pentru aceasta evolutie negativa, a dus la scaderea cu 2,3 procente a vanzarilor de terminale mobile fata de aceeasi perioada a anului trecut, la numai 419 milioane de unitati. In acelasi timp insa, vanzarile de smartphone-uri au facut un salt impresionant de 42,7%, ajungand astfel la o treime din vanzarile totale de terminale mobile.

Samsung si-a consolidat locul intai in topul producatorilor de telefoane mobile, cele 90,43 milioane de telefoane vandute reprezentand 21,6% din totalul vanzarilor la nivel global, in timp ce Nokia s-a multumit cu locul doi, cu o cota din vanzari de 19,9 procente. Apple s-a clasat pe locul al treilea, o performanta remarcabila tinand cont ca portofoliul sau cuprinde doar smartphone-uri, iar chinezii de la ZTE au ajuns pe locul al patrulea. De-a lungul acestui an, LG a cazut de pe locul trei pe locul cinci, compania adjudecandu-si acum doar un modest procent de 3,4% din totalul telefoanelor mobile vandute.

 

Piata smartphone consfinteste dominatia Android, care isi adjudeca 64,1% din piata, o crestere de 20,7 procente fata de anul anterior, in timp ce iOS practic a stationat, ajungand la 18,8% cu un salt de numai jumatate de procent. Pe locurile trei si patru, Symbian si BlackBerry OS sunt in scadere drastica, in timp ce Bada, aflat pe locul cinci, a depasit la mustata mult mai mediatizatul Windows Phone 7.