Peste jumatate dintre companii nu controleaza aplicatiile utilizate de angajati

10

Mai mult de jumatate dintre companii nu controleaza aplicatiile utilizate de angajati (57%), chiar daca restrictionarea activarii unei aplicatii de tip third-party protejeaza securitatea computerelor si creste eficienta angajatilor, reieste ditr-un studiu realizat de Kaspersky Lab, in parteneriat cu B2B International.

Infractorii cibernetici folosesc numeroase trucuri pentru a infecta sistemele IT, iar unul dintre ele este trimiterea fisierelor malware pe post de aplicatii populare, astfel incat atunci cand un angajat incearca sa porneasca astfel de aplicatie, intreaga infrastructura este compromisa.

Pentru a preveni astfel de incidente, companiile trebuie sa dezvolte si sa aplice politici de securitate legate de instalarea si de pornirea aplicatiilor, insa nu toate procedeaza astfel.

Potrivit studiului, majoritatea companiilor nu controleaza in niciun fel aplicatiile descarcate, iar 17% dintre firme nu planuiesc sa utilizeze noi tehnologii pentru controlul aplicatiilor sau nici macar nu sunt constiente de existenta acestora.

Situatia este asemanatoare si in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor externe si a altor suporturi de date: doar 44% dintre companii acorda suficienta atentie acestei probleme si implementeaza instrumente pentru controlul dispozitivelor, pe cand 17% din companii nu sunt constiente de existenta instrumentelor pentru controlul dispozitivelor sau nu sunt interesate sa le utilizeze.

Intre timp, transmiterea fisierelor malware prin intermediul dispozitivelor USB reprezinta in continuare o amenintare, mai ales ca angajatii sunt liberi sa conecteze orice dispozitiv extern la reteaua companiei, crescand riscul scurgerilor de informatii.

Kaspersky Lab a blocat prin solutiile sale de securitate, in 2012, peste trei miliarde de tentative de infectare locale.