PayPal crede ca e timpul sa renuntam la parole si coduri PIN

21

Parolele vor muri curand, crede Michael Barrett, directorul de securitate informatica al PayPal, unitate din cadrul Ebay.

“Avem un mormant aici pentru parole”, a spus Barrett, pe scena conferintei Interop, in timp ce indica spre un slide ce prezenta un loc de veci cu anii 1961 si 2013 inscrisi pe el. “Parolele, atunci cand sunt folosite oriunde pe internet, incep sa ne lase balta”, a adaugat el. Utilizatorii au deja zeci de parole, pentru conturile de email, retelele de socializare, magazine online sau servicii video. Fiecare cont vine cu propriul sau nume de utilizator si propria parola, asa ca oamenii au probleme in a le tine minte. Parolele tind sa fie slabe, combinatii ca “12345” si “pasword” fiind numeroase.

Ei bine, raspunsul pentru a schimba o tehnologie veche de 50 de ani il constituie metode mai bune de autentificare. Barrett este presedintele Fast IdentityOnline Alliance (FIDO), o organizatie formata in urma cu doi ani cu scopul de a revolutiona autentificarea pe internet, pe baza unor standarde si protocoale libere, care fac utilizarea si mai usoara, dar si mai convenabila.

Solutia-minune

In esenta, FIDO combina atat hardware cat si software si servicii de internet. Cand un autentificator FIDO este conectat la un cont online, atunci el stabileste o relatie atat cu partea in cauza cat si cu serviciul de validare. In acel moment nu e nevoie decat de schimbarea unei singure parole. Browserele vor avea un plug-in capabil sa recunoasca autentificatorii FIDO.

Formata din companii online, producatori de calculatoare si furnizori de solutii de securitate, FIDO a anuntat ca exista deja un interes “extrem” fata de oferta sa. Intentia organizatiei e sa eradicheze atat parolele, cat si codurile PIN, inclusiv cele din interiorul corporatiilor si institutiilor.

Apple, in prima linie

Barrett a dat indicii ca Apple va fi prima companie care va intra in hora. “Se zvoneste ca un mare producator din Cupertino, California, va lansa in acest an un telefon cu senzor de amprenta pe el”, a precizat Barrett. Intamplator, in Cupertino este localizata Apple, despre care s-a scris ca va aduce un astfel de sistem. Cu toate acestea, el a mai spus ca vor trece cativa ani pana cand masele isi vor schimba comportamentul, dar ca acest lucru se va intampla fara discutie.

Πηγή: Macworld