Patru fotografi romani sunt pe lista scurta a Sony World Photography Awards 2016

49
  • Numarul participantilor romani a crescut cu 60%
  • Trei fotografi sunt pe lista scurta la categoria ”Professional” si unul la ”Open”
  • Numar-record de inscrieri – 230.103 fotografii, cu 33% mai multe decat la editia anterioara
  • Castigatorii categoriilor ”Open” si ”Youth” vor fi anuntati pe 29 martie a.c.
  • Lista completa de castigatori va fi anuntata pe 21 aprilie a.c.
  • Fotografiile sunt disponibile la press.worldphoto.org

 

Patru fotografi romani intra in cursa pentru premiul intai la categoriile la care participa si o parte din premiul de 30.000 de dolari. Castigatorii vor fi anuntati in cadrul unei gale organizate in Londra, pe 21 aprilie a.c..

 

Numarul de inscrieri din Romania a crescut cu 60% comparativ cu editia din 2015, iar fotografii au fost selectionati dintr-un numar-record de 230.103 inscrieri din 186 tari, in crestere cu 33% comparativ cu editia anterioara. Astfel, numarul total de inscrieri de la lansarea Sony World Photography Awards in 2007 a depasit 1 milion de fotografii, consolidand pozitia de top pe care competitia o detine la nivel global intre concursurile de profil.

 

Lista scurta de fotografi selectionati de un juriu format din experti (lista completa e disponibila aici) e formata din urmatorii fotografi: 

  • Tiplea Remus, categoria ”Professional Daily Life”
  • Oana Stoian, categoria ”Professional Staged”
  • Amnon Gutman, categoria ”Professional Current Affairs”
  • Laurian Ghinitoiu, categoria ”Open Architecture”

 

Lucrarile fotografilor de pe lista scurta vor fi expuse la Londra, in cadrul expozitiei Sony World Photography Awards 2016, in aprilie si mai, si vor fi publicate in editia din 2016 a catalogului Sony World Photography Awards. De asemenea, toti castigatorii vor primi echipamente foto Sony.

 

Remus Tiplea, categoria Professional Daily Life

 

Tiplea_Remus_Romania_Shortlist_Professional_Daily-Life_2016_7.PR          Tiplea_Remus_Romania_Shortlist_Professional_Daily-Life_2016_9.PR

 

Tiplea Remus (n. 1972) este din Negresti Oas si si-a inceput calatoria in lumea fotografiei in 2009, cand a inceput sa-si fotografieze copilul cu telefonul. A dezvoltat un interes aparte pentru arta fotografica, astfel ca in 2011 a urmat un curs in fotografia de tip documentar, pentru a-si dezvolta abilitatile. Din acel moment, lucrarile lui Remus au avut parte de aprecieri la nivel national si international. Seria ”Ciurdarii satului” a lui Remus Tiplea prezinta viata de zi cu zi a cuplului format din Gusti si Fraguta, un cuplu de romani de etnie rroma cu opt copii, angajati de satenii din Negresti Oas pentru a pazi vacile comunitatii.

 

“Prezenta pe lista scurta a Sony World Photography Awards este una din cele mai mari realizari din cariera mea fotografica. Am primit vestea cu mult entuziasm”, a declarat Remus Tiplea.

 

Oana Stoian, categoria Professional Staged

 

Oana_Stoian_Romania_Shortlist_Professional_Staged_2016_10.PR          Oana_Stoian_Romania_Shortlist_Professional_Staged_2016_9.PR

 

Oana Stoian (n. 1993) este originara din Lugoj si este licentiata la Universitatea din Timisoara, Facultatea de Arte si Design. In prezent este masteranda la specializarea Grafica Publicitara. Oana Stoian a fost dintotdeauna pasionata de arta si fotografie, folosind deseori sentimentul de identitate si cu elemente abstracte in lucrarile sale. Seria ”How to think inside the box” a Oanei prezinta portrete comice ale unei tinere anonime, in alb-negru.

 

“Nu mi-a venit sa cred ca am fost selectionata printre cei mai buni zece fotografi la categoria ”Professional Staged”. Am fost coplesita de emotii si le-am dat parintilor vestea cu ochii in lacrimi. Sunt foarte fericita ca lucrarile mele sunt apreciate”, a declarat Oana Stoian.

 

Amnon Gutman, categoria Professional Current Affairs

 

Amnon.Gutman_Romania_Shortlist_Professional_Current-Affairs_2016_1.PR          Amnon.Gutman_Romania_Shortlist_Professional_Current-Affairs_2016_3.PR

 

Ammon Gutman, stabilit in Israel, isi concentreaza lucrarile in jurul conceptului pierderii. Prin fotografiile sale, Gutman pune accentul pe importanta conservarii vietii in fata violentei si a bolilor. Seria lui Gutman ”Ukraine Crisis – The East”, de pe lista scurta are in centru conflictele din Ucraina.

 

Laurian Ghinitoiu, categoria Open Architecture

 

Laurian_Ghinitoiu_Romania_Shortlist_Open_Architecture_2016

 

Laurian Ghinitoiu (n. 1985), stabilit in Berlin, detine o diploma de master in Arhitectura obtinuta la DIA (Dessau International Architecture). Ghinitoiu este pasionat de fotografie si se concentreaza asupra documentarii arhitecturii si a schimbarilor din trendurile de arhitectura, precum si a reactiilor oamenilor la arhitectura din jurul lor. Fotografia UK leaks a lui Ghinitoiu reda pavilionul Marii Britanii de la EXPO 2015 intr-un mod spectaculos.

 

Sony World Photography Awards recunoaste si premiaza cele mai bune lucrari fotografice contemporane realizate in anul precedent. Concursul este format din patru competitii: Professional; Open; Youth si Student. Mai multe informatii despre SWPA sunt disponibile la www.worldphoto.org

 

“Suntem extrem de incantati de alegerile juriului din acest an. In pofida cresterii numarului de participanti in acest an si a numarului de fotografii evaluate, in acest an am remarcat o abundenta de lucrari cu mesaje puternice, atat in categoriile de documentar, cat si in si in lucrarile de arta si conceptuale”, a declarat Scott Gray, CEO al World Photography Organisation si organizator al concursului.