“Passive Wi-Fi” un nou tip de comunicaţii fără fir care consumă de 10.000 de ori mai puţină energie

25

Chiar dacă sună incredibil, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Washington tocmai au creat un dispozitiv Wi-Fi care permite un consum extrem de redus de energie, de 10.000 de ori mai mic decât routerele convenţionale. Tehnologia este funcţională, nu este doar un concept sau un proiect ce urmează a fi dezvoltat. Este compatibil cu routerele şi smartphone-urile actuale, singura problemă de rezolvat fiind aceea de a permite o viteză mai mare de transfer decât poate sistemul actual.

 

Deocamdată, viteză maximă de descărcare atinsă prin această tehnologie a fost de 11 Mbps, ceea ce oricum nu este rău. Cercetărorii susţin că această nouă tehnologie numită, Passive Wi-Fi, va permite creearea de noi tipuri de comunicaţii. Din ce înţelegem, consumul este atât de mic (între 15 şi 60 microwaţi) încât ar putea funcţiona cu foarte puţină energie foarte mult timp. Ar ajuta şi la reducerea consumului de energie de pe smartphone-uri. Cu toţii ştim că Wi-Fi-ul consumă mult din baterie.

 

Tehnologia constă în instalarea în toate dispozitivele inteligente a unor module care vor reflect semnalul Wi-Fi tranmis de la un router convenţional, conectat la internet care să fie punctul de pornire a transmisiei de date. Apoi, din dispozitiv în dispozitiv, fie el telefon, fridiger, caferieră sau tabletă, semnalul să fie transmis de la un dispozitiv la altul atunci când este nevoie.

 

Momentan, inginerii de la Universitatea din Washington nu au spus când noua tehnologie va deveni comercială, dar din ce vedem din clipul demostrativ, care ne face să credem că nu este nimic complicat la mijloc, că nu va dura mult până această tehnologie va fi adoptată de tot mai multe companii de tehnologie.

 

Πηγή: Phone Arena