Oracle intrece IBM si devine numarul 2 mondial la nivelul profiturilor

27

Dupa publicarea recenta a rapoartelor de profit dezamagitoare ale IBM, s-a produs o alta schimbare importanta. IBM a scazut atat de mult in profituri, incat a pierdut locul doi mondial in aceasta privinta, fiind inlocuita de gigantul software Oracle.

In comunicatul de presa pe care l-a lansat Oracle cu ocazia acestui eveniment se precizeaza ca: “Pe timpul ultimelor 4 trimestre, IBM a raportat profituri care totalizeaza 25.7 miliarde de dolari, in timp ce, pe ultimele 4 trimestre, noi (n.r – Oracle) am raportat venituri din vanzare software de 27.8 miliarde de dolari”. Este de consemnat aici ca firma care detine suprematia mondiala este Microsoft care conduce detasat cu un profit de aproape 78 de miliarde de dolari. Pentru a putea intrece si Microsoft, Oracle ar trebui sa isi tripleze profiturile.

IBM a declarat ca cifra lor de afaceri a crescut constant cu 2 procente, iar cele mai multe software-uri (ca WebSphere) chiar au intrecut media in ultimul trimestru. Unul dintre oficialii IBM promisese “o pozitie pozitie importanta in software” si o crestere “de doua cifre” la nivelul profitului. Comparand aceste cifre IBM cu cresterile de 4 procente in ceea ce priveste abonamentele si licentele si o crestere de 7% la nivelul licentelor actualizate si a profitului inregistrate de Oracle in ultimul trimestru, diferenta este clara.

Unul dintre analistii financiari din domeniu este de parere ca profiturile IBM din vanzarea de componente hardware vor scadea si mai mult, asa ca vanzarea de software va deveni o piesa importanta in mixul de profit al companiei.

 

Πηγή: AllThingsDigital