Opera planuieste sa treaca la WebKit

21

Opera a anuntat ca planuieste sa renunte la motorul de randare propriu, numit Presto, si sa treaca la WebKit, acelasi motor de randare care alimenteaza browserele Safari si Chrome.

Compania are de gand sa faca aceasta trecere in mod gradual, introducand WebKit pe parcursul unui an, atat pentru sistemele PC cat si pentru smartphone-uri. Astfel, se va oferi o experienta mai buna utilizatorilor acestei aplicatii pe sistemele de operare iOS si Android. Desi isi schimba motorul de randare, dezvoltatorii de aplicatii vor putea sa lucreze ca si pana acum pentru a crea software-uri care sa ruleze in Opera.

WebKit este deja foarte bun si avem de gand sa incercam sa-l facem si mai bun. Poate suporta standardele pe care le promovam si beneficiaza de performanta pe care ne-o dorim”, a declarat Håkon Wium Lie, unul dintre oficialii Opera.

Este mai logic sa avem oameni care sa lucreze cu comunitatile open-source pentru a imbunatati si mai mult WebKit si Chromium decat sa ne dezvoltam si mai mult propriul motor de randare. Opera va contribui la proiectele WebKit si Chromium si am trimis deja primul nostru set de patch-uri:  care vor imbunatati layout-ul pe mai multe coloane”, a continuat  Wium Lie.

Opera experimenteaza WebKit in mai multe proiecte de cercetare si dezvoltare. Compania planuieste sa lanseze noul proiect la Mobile World Congress care va avea loc la Barcelona luna aceasta, prezentand un preview al viitorului browser pentru Android.

“Trecerea la WebKit inseamna ca mai multe dintre resursele noastre vor fi folosite pentru dezvoltarea unor noi optiuni si solutii prietenoase cu utilizatorii, aceste lucruri fiind de asteptat de la o companie care a inventat o serie de optiuni care sunt folosite astazi de intreaga industrie de browsere”, a mai continuat oficialul Opera.

De asemenea, firma a anuntat ca a depasit limita de 300 de milioane de utilizatori lunar pe toate platformele: telefoane, tablete, televizoare si  computere. “Cifra de 300 de milioane de utilizatori marcheaza prima limita depasita, dar cursa continua”, a declarat Lars Boilesen, presedintele Opera. “Acum intram in viteza a doua pentru a stapani o bucata mai mare din piata de smartphone-uri”, a mai continuat Boilesen.

 

 

Sursa: TGDaily