Opera a lansat versiunea beta pentru Android a browseului care are la baza motorul WebKit

10

Acum cateva luni au aparut zvonuri despre faptul a Opera migreaza de la vechiul motor de randare Presto catre motorul open-source WebKit pentru a realiza un browser puternic compatibil cu platformele Android. WebKit este acelasi motor care sta la baza unor browsere ca Safari, Chrome si browser-ul stoc al Android.

Acum, Opera a lansat versiunea beta a browserului care a fost realizat cu ajutorul WebKit. Noua versiune muta interfata in partea de sus si ascunde toate optiunile in spatele unui buton plasat in coltul dreapta sus al ecranului. Ecranul de start al aplicatiei are 3 tab-uri, acces rapid prin care utilizatorul poate intra pe site-urile cele mai vizitate, istoric si un tab numit “Discover”  unde se pot gasi articole interesante selectate de Opera.

Meniul tab s-a schimbat si el si acum cuprinde pictograme mai mari pentru fiecare dintre tab-urile deschise. In plus, exista optiunea de deschidere a unui tab privat, astfel ca istoricul parcurs in acest mod nu va fi inregistrat.

Performanta navigarii pe internet cu ajutorul noului browser este chiar satisfacatoare si nu este foarte diferita de cea pe care utilizatorii o pot experimenta in browser-ul Chrome sau in cel de stoc al Android. Se folosesc aceleasi fonturi ca si in Chrome, textul apare mai mare decat de obicei, astfel incat sa se potriveasca latimii ecranului atunci cand se face zoom pe pagina web.

Daca utilizatorii doresc sa imbunatateasca viteza cu care se incarca paginile si sa economiseasca  transfer de date, pot activa modul “Off-road” care transforma, practic, browser-ul in Opera mini compresand toate datele si trecandu-le prin serverul proxy de pe dispozitivul mobil.

Asadar, cum se prezinta noua versiune beta a browserului Opera impotriva Google Chrome? In cadrul testelor comparative Opera s-a descurcat destul de bine si a concurat de la egal la egal cu Chrome. Opera beta a reusit sa bata Chorme la aproape toate aspectele, in afara de testele efectuate de tester-ul Octane de la Google.  Iata mai jos rezultatele:

 

 

Desigur, exista multe aspecte care ar putea fi imbunatatite la browser-ul Opera atunci cand acesta ajunge in versiunea finala. In plus, faptul ca Opera este inca in varianta beta demonstreaza ca  produsul nu este, inca, suficient de stabil. Browser-ul Opera beta poate fi descarcat gratuit din magazinul online Play Store.

Iata si un material video care prezinta functionarea Opera beta:

 

 Sursa: GSM Arena, The Verge