OLED, o noua generatie de dispozitive cu ecran transparent si flexibil

15

Un OLED (Organic Light-Emitting Diode) este o componenta electronica in forma de folie foarte subtire luminoasa facuta dintr-un material organic semiconductor. Comparand cu LED, tehnologia OLED este ieftina, neavand nevoie de un monocristal scump, dar eficienta si lumina produsa sunt la ora actuala inca mai scazute, iar durata de functionare este mai scurta. Desigur insa ca se lucreaza intens la depasirea acestor dezavantaje.

OLED-urile se preteaza in primul rand la producerea de ecrane pentru televizoare mari, de ordinul a 1 m diagonala si mai mult, la telefoanele mobile, monitoare si display-uri de calculator, apoi si la elemente iluminatoare de mare suprafata. Un avantaj important este si consumul redus de curent electric, care duce la marirea eficientei aparatelor cu OLED.

O tehnologie noua bazata pe OLED este asa numita Active-Matrix OLED, AMOLED sau AM OLED a celor de la Samsung. Acum, Samsung a dezvaluit idei pentru modul in care ecranele sunt bine curbate vor fi utilizate in folie in jurul valorii de smartwatches si comprimate care se rostogolesc de la pixuri.

OLED