O aplicatie Google Glass poate identifica persoane in functie de imbracaminte

23

Prima aplicatie (destul de infricosatoare) destinata Google Glass a fost lansata. Aceasta se numeste InSight si este conceputa pentru a recunoaste oameni in functie de imbracamintea pe care o poarta. InSight a fost dezvoltata de cercetatorii de la Duke University. Ideea principala a aplicatie este sa creeze o amprenta vestimentara specifica, bazata pe hainele, pantofii, bijuteriile sau ochelarii unei aumite persoane.

“Spre exemplu, Alice se poate uita la oamenii din jurul ei si poate vedea numele fiecaruia (ca un fel de insigna virtuala) afisat pe display-ul ochelarilor ei Google Glass”, explica cercetatorii care au creat InSight.

Acolo unde numele persoanelor aflate in apropiere nu se pot afisa, se poate impartasi doar un sigur tweet. Astfel, oamenii aflati intr-un aeroport pot afisa un tweet ca “caut pe cineva cu care sa impart un taxi”, iar Alice ar putea vedea acest mesaj afisat deasupra capetelor lor”, continua cercetatorii de la Duke University.

Pentru a functiona, mai intai aplicatia surprinde o serie de fotografii ale utilizatorului, in momentul in care acesta isi foloseste smartphone-ul. Aceste fotografii sunt apoi salvate intr-un fisier numit “spatiograma”, iar “amprenta” astfel create este trimisa smartphone-urilor care se afla in apropiere. Atunci cand acea persoana a carei amprenta a fost trimisa intra in campul vizual al purtatorului de  ochelari Google Glass, pe ecran apare o sageata care arata identitatea.

Aplicatia a fost testata folosind camerele video PivoHead si smarphone-urile Samsung Galaxy, informeaza cercetatorii. Sistemul InSight a fost capabil sa recunoasca 93% dintre persoane, atunci cand acestea erau privite din fata. Chiar si atunci cand stateau cu spatele sau in alte pozitii, aplicatia a reusit sa recunoasca 96% dintre subiecti – desi, intr-adevar, procesul de identificare a fost incetinit.

Conform informatiilor, cercetatorii sunt constienti ca exista probleme de incalcare a confidentialitatii, mai ales daca utilizatorii uita ca aplicatia ii fotografiaza. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care InSight  foloseste amprenta vestimentara, nu recunoasterea faciala pentru identificare. Astfel, prin simpla schimbare a palariei sau a unui element din vestimentatie, persoana nu mai este recunoscuta si devine anonima.

 

 

Sursa: TGDaily