Nokia dă din nou în judecată Apple pentru încălcarea patentelor sale

- Adrian Ungureanu
456

Odată cu revenirea pe piaţa smartphone, celor de la Nokia se pare că le-a revenit şi spiritul de competiţie. Sunt dispuşi să revină la statutul de forţă pe această piaţă şi se pare că este dispusă să arate că nu este de acord ca alţii să profite de invenţiile sale.

Nokia reia o luptă mai veche cu Apple. În 2009 compania finlandeză a dat în judecată gigantul american pentru încălcarea 10 patente de invenţie, pe care le-a folosit chiar pe primul iPhone, modelul lansat în 2007. La acest moment cei de la Nokia declarau că “refuzând să se supună termenilor de utilizare a proprietăţii intelectuale ale Nokia, Apple încearcă să profite gratuit de invenţiile noastre”. Într-un final, cele două companii au ajuns la un acord privind utilizarea patentelor. Acordul se pare că expiră la finalul acestui an.

Potrivit unui nou raport, Apple a refuzat să recunoască faptul că a folosit invenţii Nokia şi pe alte produse, iar acum cei de la Nokia sunt dispuşi să-i acţioneze din nou în judecată pe americani.

De data asta este vorba de patente care au ajuns în proprietatea Nokia prin achiziţia companiilor la Nokia Siemens Networks şi Alcatel-Lucent, în 2009, respectiv în 2010. Odată cu aceste achiziţii au venit şi un număr mare de patente, pe care se pare că Apple le-ar utiliza fără voia celor de la Nokia.

Compania finlandeză a depus deja dosarul la mai multe judecătorii din Germania şi din Statele Unite ale Americii. Nokia acuză în acest dosar Apple, că încalcă nici mai mult, nici mai puţin de 32 de patente de invenţii proprietare, atât pe partea de software, cât şi hardware.