Nokia controleaza 90% din piata Windows Phone, reiese dintr-un studiu AdDuplex

20

Nokia (sau mai degraba Microsoft) controleaza acum 90% din piata Windows Phone. Aceste date provin dintr-un studiu realizat de AdDuplex si releva lucruri interesante despre acest mediu dominat de sistemul de operare Microsoft.

 

gsmarena_002

 

Nokia Lumia 520 detine peste un sfert din totalul dispozitivelor care ruleaza Windows Phone, ceea ce nu este deloc surprinzator. Surprinzator este, totusi, ca un alt sfert este controlat de dispozitivele care ruleaza versiunea Windows Phone 7. Desigur, in cazul dispozitivelor Android, se tine mereu cont de versiunile vechi ale softului, insa dispozitivele care ruleaza Windows Phone 7 nu vor primi actualizari catre Windows Phone 8. Din acest punct de vedere, Windows Phone 7 poate fi considerat Androidul Gingerbead al Microsoft.

gsmarena_003

 

Totusi, intorcandu-ne la Lumia 520, daca se combina cota de piata a acestui dispozitiv cu cea a lui Lumia 521, se obtine un total de aproape 30 de procente. In aceasta privinta, Lumia 520 este singurul dispozitiv care ruleaza Windows Phone si care are o cota de piata formata din doua cifre.

gsmarena_001

 

Pe locul doi si trei se plaseaza smartphone-urile de ultima generatie Lumia 920 si Lumia 620 – acestea, impreuna, totalizeaza 9 procente din piata. Este de notat ca, in afara de Lumia 920, nu exista niciun alt smarphone din gama care poate fi considerat cu adevarat performat, desi este adevarat, modelele Lumia 1020, 925 si 928 au avut un impact mare asupra pietei. In plus, Nokia Lumia 625 a reusit si el sa cucereasca 2.9 procente din piata.

 

Reamintim din noi ca graficele de mai sus suprind piata tuturor dispozitivelor care ruleaza sistemul de operare Windows Phone. Companii ca HTC si Samsung detin foarte mici portiuni. Astfel, HTC inregistreza 7% din piata, insa Samsung si Huawei nu reusesc sa sparga pragul de 2 procente.

 

Nokia domina piata Windows Phone si in Statele Unite, unde marile companii de telefonie au cate un astfel de dispozitiv in portofoliu – T-Mobile are Nokia 521 (care este lider), urmat de Lumia 822 al Verizon si, pe locul 3, Lumia 920 comercializat de AT&T.

gsmarena_004

 

In Marea Britanie, Nokia Lumia 520 conduce piata Windows Phone, urmat de Lumia 800. In aceasta tara, locul 3 este adjudecat de HTC cu modelul 8S.

gsmarena_005

 

In India, Nokia Lumia 520 detine peste 40% din piata, urmat de modelele low-end Lumia 720 si Lumia 620. Modelul Nokia Lumia 625 este un smartphone accesibil, cu ecran generos, si detine 7% din piata. Acest smartphone are rolul de a concura cu producatorii locali.

gsmarena_006

 

Privind aceste cifre, doua lucruri sunt clare: Microsoft isi domina propria piata si are mare nevoie de un smartphone performant pentru a putea atinge un nou nivel al succesului.

 

Πηγή: GSM Arena