Nokia a primit un grant UE in valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea grafenului

22

Nokia este una din companiile de top cand vine vorba de dezvoltarea noilor tehnologii, desi putina lume stie acest lucru. Producatorul finlandez de telefoane mobile a primit un grant in valoare de 1,35 miliarde de dolari (953 milioane de euro) pentru dezvoltarea grafenului. 

Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului, are o rezistenta de 300 de ori mai mare decat cea a otelului si este cel mai bun conductor de electricitate cunoscut. Materialul poate fi folosit astfel cu succes in industria electronicelor. 

Nokia este membra a Graphene Flagship Consortium, din care mai fac parte alte 73 de companii. Finlandezii vor folosi banii, veniti de la Uniunea Europeana, pentru a dezvolta noi modalitati de utilizare a grafenului in industria de electronice. 

Seful echipei de cercetare care se va ocupa de proiect, Jani Kivioja, a spus ca grantul va duce si la crearea de noi locuri de munca in Europa. 

Grafenul  a  fost descoperit si izolat in 2004 de catre un grup de cercetatori de la universitatea din Manchester, condus de profesorul olandez Andre Geim, care pentru aceasta realizare a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizica 2010, impreuna cu colaboratorul sau Konstantin Novoselov.