NASA testeaza un helicopter martian autonom

16

In ultima vreme, dronele au devenit din ce in ce mai populare. NASA Jet Propulsion Laboratory ar putea sa se indrepte in curand spre Marte si sa foloseasca Mars Helicopter.

 

Echipele care se ocupa de roverul terestru care se afla deja pe aceasta planeta au mari probleme cu solul martian, chiar daca date adunate din acel mediu ajung constant pe Pamant. Suprafata planetei Marte este denivelata, are vai si hopuri care fac solul greu de navigat. Totusi, cea mai noua solutie a Jet Propulsion Laboratory pentru rezolvarea acestei probleme este drona autonoma Mars Helicopter care “ar putea tripla distantele pe care le pot parcurge roverele de pe Marte intr-o singura zi martiana”, sustin cei de la NASA. Aceasta drona ar putea zbura inaintea roverului si, atunci cand intalneste un obstacol, sa trimita datele catre Pamant, astfel incat inginerii sa poata modifica ruta roverului in consecinta.

 

In plus, imaginile captate cu ajutorul dronei ar putea fi analizate si folosite pentru investigatii suplimentare si ar permite un acces mai bun decat Mars Reconnaissance Orbiter si a camerei HiRISE care orbiteaza la 150 de mile deasupra planetei. In acest moment, prototipuri ale Mars Helicopter se afla in teste, iar drone ar putea fi adaugata drept un dispozitiv suplimentar la roverele care vor fi trimise in viitor pe Marte.

 

Este de notat ca, in comparatie cu Pamantul, Marte are o atmosfera mai rarefiata si o gravitatie mai slaba. De asemenea, conditiile de mediu de pe Planeta Rosie sunt mai dure, ceea ce inseamna ca drona va trebui sa fie foarte rezistenta, dar sa isi pastreze in acelasi timp o greutate scazuta. Iata si un material video care prezinta Mars Helicopter:

 

 

 

Πηγή: The Verge