Mozilla Firefox 36 este al doilea browser care introduce HTTP/2

13

Mozilla a adus Firefox 36 la versiunea stabila, oficiala. Aceasta varianta de browser aduce si o serie de elemente noi pentru utilizatori. Desigur, versiunile de browser Firefox Nightly au ajuns deja la 39, pentru cei carora le place sa testeze inainte programul, insa majoritatea utilizatorilor prefera varianta oficiala.

 

Astfel, una dintre schimbarile cele mai notabile este ca Mozilla Firefox 36 introduce protocolul HTTP/2. Noul standard va fi incorporat si in browserul Chrome, asa cum au anuntat cei de la Google. HTTP/2 este prima revizuire majora si universala a acestui standard care este bazat pe Google SPDY, un standard neoficial care este folosit de ani de zile. Securitatea a fost imbunatatita dupa ce suportul pentru parolele 1024-bit ale RSA a fost suspendat, ceea ce inseamna ca paginile care nu sunt protejate corespunzator for fi blocate.

 

Pe langa acest standard, Firefox 36 aduce posibilitatea de a face operatiunea de pin tab in cazul paginilor noi, similar cu ce ofera facilitatea Quick Dial de la Opera, si a le sincroniza in diferite versiuni ale browserului. In plus, au fost reparate bresele de functionare ale generatoarelor ES6 pentru HTML 5, dar si remedierea unui bug care cauza delogarea brusca a utilizatorilor din Google si Facebook.

 

Este de notat ca un bug care a enervat multi utilizatori in cazul versiunii Firefox 35 a reaparut. Este vorba despre butoanele Hello si Share care vor fi afisate in continuare, chiar daca utilizatorul a dezactivat optiunea. Firefox Hello este serviciul WebRTC al browserului si permite comunicarea cu orice alt utilizator care are un browser cu compatibilitate WebRTC, fara sa mai fie nevoie de plug-in-uri suplimentare.

 

Standardul WebRTC a fost si el adoptat la scara larga, iar integrarea lui in Google Chrome, Chromium si Opera s-a incheiat deja. Si Microsoft promite ca, in viitorul apropiat, va introduce un sistem similar bazat pe Skype in browserul Internet Explorer sau, mai probabi, in noul browser – Spartan.

 

Πηγή: The Inquirer