Motorola Mobility a intrat oficial in patrimoniul Lenovo

18

Lenovo si Google au anuntat finalizarea achizitionarii de catre Lenovo a Motorola Mobility de la Google, in urma unui proces demarat in ianuarie 2014.

 

Lenovo va administra Motorola ca pe o divizie detinuta integral, al carei sediu va ramane la Chicago. Odata cu aceasta preluare, Lenovo primeste o noua companie de portofoliu cu aproape 3,500 de angajati in intreaga lume – aproximativ 2,800 in SUA – care proiecteaza, construiesc, vand si ofera suport pentru exceptionalele dispozitive Motorola.

 

Astazi am atins un prag istoric pentru Lenovo si pentru Motorola. Impreuna suntem pregatiti sa fim competitivi, sa crestem si sa castigam pe piata globala a smartphone-urilor. Prin construirea unui competitor puternic aflat pe locul trei si a unui challenger credibil pentru pozitiile unu si doi, vom oferi pietei ceea ce aceasta doreste – varietate, competitie si o noua scanteie a inovatiei,” a declarat Yang Yuanqing, presedinte si CEO, Lenovo.  “Acest parteneriat a fost mereu o potrivire perfecta. Lenovo are o strategie clara, o dimensiune globala si o excelenta operationala dovedita. Motorola aduce cu sine o prezenta puternica in SUA si pe alte piete, relatii excelente cu operatorii, o marca celebra, un portofoliu IP puternic si o echipa incredibil de talentata. Este combinatia castigatoare.”

 

Motorola este pe maini foarte bune la Lenovo, o companie devotata realizarii unor produse extraordinare,” a declarat Larry Page, CEO, Google.

 

Liu Jun, vice-presedinte executiv Lenovo Mobile Business Group, va fi presedinte al Consiliului de Conducere al Motorola. Rick Osterloh, un veteran al Motorola, va ramane presedinte si COO al Motorola.

 

Motorola a construit deja o prezenta puternica pe piata, iar rezultatele recente arata incantarea clientilor fata de produsele lor de exceptie, remarcabile prin design si simplitate,” a declarat Liu Jun, vicepresedinte executive Lenovo Mobile Business Group. “Prin combinarea fortelor celor doua companii ne asteptam sa vindem peste 100 de milioane de dispozitive in acest an – inclusiv telefoane si tablete – cu ajutorul pozitiei Lenovo de lider pe piata smartphone-urilor din China, prin ritmul impus de noi pe pietele emergente si prin pozitionarea solida a Motorola pe piete mai mature precum cea din SUA.

 

Google va pastra in proprietatea sa o mare parte din portofoliul de patente Motorola Mobility, in timp ce Motorola va primi o licenta pentru acest bogat portofoliu si alte drepturi de proprietate intelectuala. Motorola va pastra peste 2000 de componente ale unor patente si un mare numar de acorduri cross-license pentru patente, precum si marca si portofoliul Motorola Mobility. 

 

Pretul total de achizitie la finalizare a fost de aproximativ 2.91 miliarde USD (pret supus unor ajustari ulterioare), care include aproximativ 660 milioane USD in numerar si 519,107,215 actiuni Lenovo nou emise, cu o valoare agregata de 750 milioane USD, ceea ce reprezinta aproximativ 4.7 procente din actiunile Lenovo, care au fost transferate catre Google la finalizare. Restul de 1.5 miliarde USD vor fi platite catre Google sub forma unui angajament pe o durata de trei ani. O compensatie separata in numerar de aproximativ 228 milioane USD a fost platita de catre Lenovo catre Google pentru numerarul si capitalul detinut de Motorola la momentul finalizarii.