Ministrul interimar al comunicațiilor, Dragoș Tudorache, a publicat rezumatul activității

23

În mandatul pe care l-a avut ca interimar, Dragoș Tudorache a urmărit prioritar asigurarea continuității pe acest portofoliu ca abordare strategică la nivelul Guvernului. În același timp, au fost evaluate subiectele și temele prioritare pe agenda ministerului.

 

  Principalele acțiuni:

Întâlniri cu companiile de stat și mediul de afaceri

Ministrul interimar al comunicațiilor a organizat discuții cu companiile care sunt în portofoliul ministerului: Compania Națională Poșta Română, Societatea Națională de Radiocomunicații și Telekom. De asemenea, Dragoș Tudorache s-a întâlnit cu mediul de afaceri din domeniul IT&C, pentru a înțelege mai bine așteptările pe care aceștia le au și pentru a preda viitorului ministru o seamă de idei, proiecte și orientări strategice pe care să le poată urma în următoarele luni și care să vină în continuarea mandatului fostului ministru, Marius Bostan.

 

Situația proiectului e-Academie

Una dintre prioritățile mandatului ministrului Dragoș Tudorache a fost aceea de a găsi soluții pentru salvarea proiectului e-Academie, unde Raportul Curții de Conturi a constatat mai multe nereguli.

 

Interesul ministerului și al statului este să salvăm acest proiect, pentru că altfel ar trebui să returnăm fondurile Comisiei Europene. În această direcție m-am concentrat în această perioada scurtă. Am avut o serie de discuții pentru a găsi soluții. Încă din mandatul Ministrului Marius Bostan am reușit să creștem numărul de funcționari care au beneficiat de pregătire profesională prin acest proiect de la 60 la circa 8.000. Interesul nostru este să lărgim sfera de accesibilitate a acestui proiect și să reușim să salvăm cât mai mult din fondurile UE alocate”, a precizat Dragoș Tudorache.

 

Situația proiectului Ro-NET

Un alt subiect aflat în atenția ministrului intermiar al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a fost derularea proiectului RO-NET.

 

Până la sfârșitul acestui an se vor finaliza lucrările în circa 600 de localități din mediul rural. Obiectivul nostru este să maximizăm lucrările pentru a evita corecții de la Comisia Europeană. Un interes obiectiv pe care statul îl are este că avem nevoie, ca țară, să acoperim zonele albe, fără internet”, a explicat Dragoș Tudorache.

 

Cu toate acestea, a mai spus Ministrul Comunicațiilor, sunt în continuare locații de risc, pentru care nu au fost emise autorizațiile și trebuie luat în calcul că nu va mai fi suficient timp, până la sfârșitul anului ca să fie incluse în proiect.

 

Pentru acestea, au avut loc discuții cu Comisia Europeană în sensul includerii lor în faza următoare de extindere a Ro-NET: proiectul Rețeaua de Nouă Generație; care are un buget alocat de 100 milioane euro.

 

Până în luna octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul de implementare a proiectului Rețeaua de Nouă Generație. Important, pentru noi, ca minister, este să găsim echilibrul optim între implicarea statului și a operatorilor privati, atunci când alegem modelul de implementat”, a subliniat Dragoș Tudorache.

 

Situația de la Poșta Română

În ceea ce privește situația de C.N.Poșta Română, discuțiile avute cu conducerea companiei s-au concentrat pe metodele prin care compania poate fi rentabilizată.

 

Dragoș Tudorache a explicat că datele anului 2015, la nivel operațional, au fost bune și rezultatele Companiei Naționale se încadrau în indicatorii de performanță. Amenda aplicată de Consiliul Concurenței, însă, a modificat complet situația. 

 

Trebuie să facem o distincție între ceea ce face Poșta Română sănătos, încercând să restructureze și să se modernizeze și faptul că are o datorie istorică de 380 milioane lei, care acum este eșalonată la plată”, a nuanțat ministrul MCSI.

 

Totodată, Dragoș Tudorache a mai precizat că a cerut conducerii CNPR să facă un audit intern, pentru a fi credibilă și a lămuri toate acuzațiile privind modul în care compania funcționează.

 

Alte informații

Dragoș Ioan Tudorache este, în prezent, șef al Cancelariei Prim-Ministrului și a fost numit ministru interimat al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională în data de 6 iulie, înlocuindu-l în funcție pe Marius Bostan.